24 paź 13:25
ICSP: 2x3 + x2 + 4x2 + 2x + 2x + 1
24 paź 13:27
GIGANT: ICSP a możesz podpowiedzieć w jaki sposób najlepiej rozkładać takie wielomiany? Bo ja
kombinowałem z 2x3, 5x2 zapisywałem jako 2x2 + 3x2. To trzeba wyczuć czy jak?
24 paź 13:32
ICSP: albo schemat Hornera albo rozbijanie

To drugie jest szybsze, ale wymaga wprawy.
24 paź 13:33
kirgo61: ICSP mógłbyś mi tak nieco po kolei wytłumaczyć kroki jakie wykonałeś w celu uproszczenia tego
wyrazu? zawsze to się czegoś więcej nauczę
24 paź 13:37
GIGANT: Tak myślałem, czyli trzeba trzaskać wielomiany

dzięki
24 paź 13:37
pigor: ..., lub np. tak:
f(x)= 2x
3+5x
2+4x+1 i f(−1)=0 ⇒ 2x
3+2x
2+3x
2+3x+x+1=
= 2x
2(x+1)+3x(x+1)+1(x+1)= (x+1) (2x
2+3x+1)=
(x+1) (2x2+2x+x+1)=
= (x+1) (2x(x+1)+1(x+1))=
(x+1)2 (2x+1) i np. f(x)= 0 ⇔
x∊{−1,−12}.
24 paź 13:40