matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
blueberry:
Oblicz granicę: lim (x−3)(−1)
x
/x
2
−9 x→3 Proszę o pomoc
24 paź 13:25
Przemysław:
Może jakoś tak:
−x+3
(x−3)(−1)
x
x−3
≤
≤
x
2
−9
x
2
−9
x
2
−9
−1
x
+
3
x
2
(x−3)(−1)
x
1
x
−
3
x
2
≤
≤
1−
9
x
2
x
2
−9
1−
9
x
2
oszacowanie z góry i z dołu zbiega do 0, więc z 3 funkcji − szukana granica=0
24 paź 13:33
olekturbo:
(x−3)(−1)
x
(−1)
3
−1
=
=
(x−3)(x+3)
6
6
24 paź 13:37
Przemysław:
O kurde, ale ja nie patrzę na zadanie... Założyłem, że x→
∞
24 paź 13:39
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick