123
Kacpi: Część prosze o wyznaczenie granicy
√2n2−4n+7 − √2n
24 paź 12:58
Mariusz:
Do czego dąży n
Rozszerz ułamek aby otrzymać różnicę kwadratów w liczniku
24 paź 13:01
Kacpi: N dąży do nieskończoności. Ogolnie wiem jak to liczyc, wiem jaki ma być wynik ale gdzieś robie
błąd i chce zobaczyć co robie nie tak
24 paź 13:06
Janek191:
| | a2 − b2 | |
Wzór: a − b = |
| |
| | a + b | |
| | 2 n2 − 4n + 7 − 2 n2 | |
an = √2 n2 − 4 n + 7 − √2 n = |
| = |
| | √2 n2 − 4n + 7 + √2 n | |
| | − 4 n + 7 | |
= |
| = ( dzielimy licznik i mianownik przez n ) |
| | √2 n2 − 4n + 7 + √2 n | |
| | − 4 + 7n | |
= |
| |
| | √2 − 4n + 7n + √2n | |
więc
| | −4 + 0 | | − 2*2 | |
lim an = |
| = |
| = − 2√2 |
| | √2 − 0 + 0 + 0 | | √2 | |
n→
∞
24 paź 14:28