prosze o pomoc
edyta: obliczyc granice lim (n+3/n)2n−1
n→∞
24 paź 12:31
ICSP: e6
24 paź 12:32
korson: To wygląda na granicę typu 'e'.
24 paź 12:32
edyta: ale jak to rozpisać
24 paź 12:57
ICSP: | | 1 | |
ze wzoru lim (1 + |
| )an = e |
| | an | |
24 paź 13:04
pigor: ...., nie jest to granica typu "e", bo w nawiasie
nie ma nieoznaczoności typu {1
∞}, tylko jest [
∞∞] = ...

chyba, że tam miała być 1−ynka lim
n→∞ (1+
3n)
2n−1
a wtedy MUSI tam być nawias (n+3)

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lim
n→∞ ((n+3)/n)
2n+1 = lim
n→∞ (
n+3n)
2n+1 =
= lim
n→∞ (1+
3n)
n3 3 (2n+1) n= lim
n→∞ e
3 (2n+1) n =
gdzie w wykładniku :
| | 3 (2n+1 | | 3n(2+1n) | |
limn→∞ |
| = |
| = 3(2+1n) = 6+0= 6, zatem |
| | n | | n | |
e6 − szukana granica ...
24 paź 13:19
ICSP: | | n + 3 | |
myśle, że miało być |
| |
| | n | |
24 paź 13:19
edyta: dzięki bardzo
24 paź 13:19
edyta: tak ma byc {(n+3)/1}
24 paź 13:30
edyta: tak ma byc (n+3)/n
24 paź 13:31