Zespolone
Benny: z' − z sprzężone
z'
4*z
2=16i|z|
2
|z|
2*z'
3*z−16i*|z|
2=0
|z|
2(z'
3*z−16i)=0
|z|
2=0 lub z'
3*z−16i=0
Z pierwszego oczywiście x=0 i y=0
Z drugiego:
| | π | | π | |
|z|3(cos3φ−isin3φ)*|z|(cosφ+isinφ)=16(cos |
| +isin |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Z tego dostaniemy, że |z|
4=16, a jak teraz porównać kąty?
24 paź 12:29
PW: z̅4·z2 = z̅2(z̅2z2) = z̅2(zz̅)2 = z̅2|z|2
24 paź 13:02
Benny: @
PW jesteś pewny?

z=x+iy
z'=x−iy
z*z'=x
2+y
2
|z|=
√x2+y2
|z|
2=x
2+y
2=z*z'
24 paź 13:07
PW: No właśnie udowodniłeś to z czego korzystałem:
z·z̅ = |z|
2,
tylko w ostatnim przejściu zamiast |z|
4 napisałem |z|
2 
Przepraszam.
24 paź 13:36
Benny: Ja to rozumiem, ale w moim poście chodziło mi o porównanie kątów. Za pomocą postaci
wykładniczej wiem jak to rozwiązać, ale jak to będzie z postacią trygonometryczną?
24 paź 14:11
PW:
z̅2|z|4 = 16i|z|2
Pomijając oczywiste z = 0 mamy więc do rozwiązania równanie
z̅2|z|2 = 16i
Prawa strona jest liczbą "czysto urojoną", więc lewa też. Kiedy z̅2 jest liczbą "czysto
urojoną"?
(x−iy)2 = x2−y2 − 2xyi, a więc musi być x=y lub y = −x, czyli
z̅ = x − ix lub z̅ = x + ix
z̅ = x(1 − i) lub z̅ = x(1 + i),
z̅2 = x2(−2i) lub z̅2 = x2(2i)
natomiast
|z|2 = 2x2.
Rozwiązanie polega więc na rozwiązaniu prostego równania zmiennej rzeczywistej x. Nie namówisz
mnie na rozważanie kątów i tej całej zabawy trygonometrycznej.
24 paź 14:48
Benny: Nie lubisz się bawić?

Mi nie chodzi o rozwiązanie, bo wiem jak inaczej rozwiązać. Chodzi o
sam sposób
24 paź 15:10
Mila:
Podpowiedź:
| | π | | π | |
[cos(−3φ)+i sin(−3φ)]*(cosφ+isinφ)=cos |
| +i sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
[cos(−2φ)+i sin(−2φ)]=cos |
| +i sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
24 paź 17:51
Benny: Tak robiłem, ale nie jestem pewny czy przy tablicy tak samo była zapisana ta postać
trygonometryczna.
24 paź 17:56
24 paź 18:08
Benny: Jak myślisz w równaniach tego typu lepiej liczyć z postaci wykładniczej czy trygonometrycznej?
24 paź 18:45
Mila:
Masz osiągnąć cel. Wybierz sposób ten, który dla Ciebie łatwiejszy.
W tym zadaniu ja liczyłabym z postaci wykładniczej. A jak liczyliście na ćwiczeniach?
24 paź 21:23
Benny: Z postaci trygonometrycznej, ale właśnie nie pamiętam czy było do końca rozwiązane, bo robiłem
właśnie z postaci wykładniczej.
24 paź 22:16