nierówność wymierna.
kleszcz: 1x+
3x−2≥0
D=R/{0,2}
i dalej co

?
24 paź 12:22
kleszcz: jak doprowadzić do wspólnego mianownika

?
24 paź 12:23
kleszcz: w mianowniku x
2−2x a w liczniku

?
24 paź 12:23
5-latek: A jak bys miał w mianowniku 4 i w drugim 5 to jaki bys dal wspol;ny mianownik ?
24 paź 12:24
24 paź 12:26
kleszcz: 4x−2x2−2x≥0/(x
2−2x)
2
(4x−2)(x
2−2x)≥0
i co teraz x=0,5 x=0 x=2

?
24 paź 12:37
kleszcz: 
?
24 paź 12:42
24 paź 12:45
azeta:

iloraz liczb jest dodatni (lub ujemny) ⇔ ich iloczyn jest dodatni (lub odpowiednio − ujemny)
| 4x−2 | |
| ≥0 ⇔(4x−2)(x2−2x)≥0 i x≠{0,2}, |
| x2−2x | |
| | 1 | |
zatem 2x(x−2)(x− |
| )≥0 szkicujemy wykresik (mój u góry): |
| | 2 | |
czyli odpowiedź to: ...
24 paź 12:47