prosze o pomoc
edyta: Wyznaczyć dziedzine funkcji f(x)=log2(π/3+arccos(x2+2x−1)
24 paź 11:57
pigor: ..., wyznaczyć dziedzinę funkcji
f(x) = log2 (13π+arccos(x2+2x−1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
i znów łopatologicznie rzecz ...

z definicji logarytmu i własności funkcji
y=arccosx szukaną dziedzinę funkcji f określa koniunkcja nierówności :
13π+arccos(x2+2x−1) >0 i −1 ≤ x2+2x−1 ≤ 1 ⇔
⇔ arccos(x
2+2x−1) > −
13π i −1 ≤ x
2+2x −1 ≤ 1 ⇔
⇔ cos(arccos(x
2+2x−1)) > cos(−
13π) i −1 ≤ x
2+2x−1 ≤ 1 ⇔
⇔ x
2+2x−1 > cos(
π3 i −1 ≤ x
2+2x−1 ≤ 1 ⇔
⇔ x
2+2x−1 >
12 i −1 ≤ x
2+2x−1 ≤ 1 ⇔
12 ≤ x2+2x−1 ≤ 1 ⇔
⇔ x
2+2x−1 ≥
32 /*2 i x
2+2x−1 ≤ 1 ⇔
2x2+4x−5 >0 i x2+2x−2 ≤ 0 ⇔
dalej sam(a) znajdź część wspólną zbiorów rozwiązań tych dwóch nierówności
kwadratowych i to będzie szukaną dziedziną danej f.; ja znikam z forum ; ...
24 paź 14:32
pigor: ... widzę , że w trzeciej linijce od końca powinno
być nie ... ≥
32 , tylko to co miałem w głowie ... >
32, ...
24 paź 14:36
edyta: a skad w ostatniej linijce to 3/2 ,nie powinno byc 1/2?
24 paź 15:45
pigor: ... faktycznie ..., moje "zmęczenie materiału"
cała ostatnia linijka jest do de...

dobrze, że w odpowiednim
momencie dałem sobie z tym spokój ...; ja zrobiłem swoje ....
24 paź 22:36