pigor: ..., łopatologicznie rzecz ujmując np. tak:
otóż, dane równanie ma sens ⇔ (0<x<1 v x>1) i (0<y+1<1 v y+1>1) ⇔
⇔ (0<x<1 i 0<y<0) v (0<x<1 i y>0) v (x>1 i (0<y<0) v (x>1 i y>0) ⇔
⇔ (x,y)∊∅ v (0<x<1 i y>0) v (x,y)∊∅ v (x>1 i y>0) ⇔
⇔ (*)
{ (x,y)∊R2; (0<x<1 i y>0) v (x>1 i y>0) }, czyli (x,y) ∊ I ćw. bez x=1 i y∊R
+
takich, że
| | 1 | |
logx (y+1)= logy+1x ⇔ logx (y+1)= |
| ⇔ log2x (y+1)=1 ⇔ |
| | logx (y+1) | |
⇔ | log
x (y+1) | = 1 , stąd i z (*) ⇔
logx (y+1)= −1 v logx (y+1)= 1, no to
stąd i z (*) mamy 4 alternatywy koniunkcji :
⇔ ( log
x (y+1) = −1 i 0<x<1 i y>0 )
v ( log
x (y+1)= −1 i x>1 i y>0 )
v
v ( log
x (y+1) = 1 i 0<x<1 i y>0 )
v ( log
x (y+1)= 1 i x>1 i y>0 ) ⇔
⇔ (y+1= x
−1 i 0<x<1 i y>0 )
v ( (y+1= x
−1 i x>1 i y>0 )
v
v ( y+1= x i 0<x<1 i y>0 )
v ( y+1= x i x>1 i y>0 ) ⇔
⇔
(y= 1x−1 i 0<x<1 i y>0 ) v ( (y= 1x−1 i x>1 i y>0 ) v
v ( y= x−1 i 0<x<1 i y>0 ) v ( y= x−1 i x>1 i y>0 ) ...

ufff, no to
rysuj sobie teraz sam(a) taki zbiór punktów (x,y),o ile gdzieś się nie ...