ograniczenie a granica ciągu
Hashiri: Ograniczenie a Granica Ciągu(zbioru wyrazów) − różnica?
Cześć, jaka jest różnica tych pojęć dokładnie, bo znam definicje, ale nie rozumiem na przykład
dlaczego zbiór A = { x : x = 1 + 1n: n∊N} jest ograniczony z góry skoro 1n→0,
ale nigdy nie równa się zero, prawda?
24 paź 10:45
Przemysław: Można podać liczbę b, że ∀
a∊Aa≤b
przykładowo b=2:
1≤n
i to jest prawdziwe, dla n∊ℕ (naturalne bez zera, ale to tak musi być, bo n w mianowniku)
24 paź 11:03
Hashiri: A czy 1n jest ograniczony z dołu, bo istnieje taka liczba m, ze ∀n∊N 1n>=m
np. liczba m=0 , tak?
24 paź 12:03
ICSP: 
, mozesz również wziać −2 , −4 bądź nawet dowolną liczbę ujemną.
24 paź 12:17
Hashiri: ale kresem dolnym jest tylko 0?
24 paź 13:22
Hashiri: inf a
n = 0, gdzie a
n=
1n, n=1,2... itd.
24 paź 13:31