Wariacje
Olek: Ile jest różnych liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach utworzonych z cyfr należących do
zbioru 4,5,6,7,8,9 i jednocześnie większych od 666
24 paź 10:05
Olek: Odp 72
24 paź 10:06
Olek: ?
24 paź 10:42
GIGANT: Też mi wyszło 72 ale zrobiłem to w dość pokrętny sposób i fajnie by było jakby ktoś prościej
zrobił:
Liczba trzy cyfrowa o różnych cyfrach ze zbioru {4,5,6,7,8,9} regułą mnożenia wychodzi:
6*5*4 możliwości = 120 ale jest ten warunek, że ma być większa od 666. Więc na pierwszym
miejscu biorę liczby 7,8,9
3*5*4 możliwości = 60 ale trzeba dodać jeszcze niektóre zaczynające się od 6 :
678, 674 ,675, 679,
684, 685, 687, 689
694, 695, 697, 698 których jest 12.
60 + 12 = 72
24 paź 13:03
PW: Wedle życzenia.
Warunki zadania spełniają liczby:
a) o zapisie dziesiętnym 6xy, gdzie x∊{7,8,9} i y∊{4,5,6,7,8,9}\{6, x}
− liczb takich jest 3·4 = 12 (pierwszą liczbę wybieramy ze zbioru 3−elementowego, drugą − ze
zbioru 4−elementowego}
b) o zapisie dziesiętnym abc, gdzie a∊{7,8,9} i {b, c}⊂{4,5,6,7,8,9}\{a}
− liczb takich jest 3·5·4 = 60 (pierwszą liczbe wybieramy e zbioru 3−elementowego, drugą − ze
zbioru 5−elementowego, trzecią − ze zbioru 4−elementowego).
Wszystkich liczb spełniających warunki zadania jest więc 12 + 60 = 72.
24 paź 13:20
GIGANT: Nigdy bym nie wpadł na taki zapis, dzięki
24 paź 13:25