Iniekcja
Przemysław: Jak pokazać, że funkcja wykładnicza jest injekcją?
np. 2
x
czy wystarczy coś takiego;
Hipoteza:
2
x1=2
x2 ⋀ x
1≠x
2
2
x1=2*...*2 <−−− x
1 czynników
2
x2=2*...*2 <−−− x
2 czynników
czynniki są takie same, więc musi być ich tyle samo (x
1=x
2) żeby zachodziła założona
równość(f(x
1)=f(x
2))
23 paź 23:13
:): Zeby pokazać iniejktywnośc trzeba pokazać że jeżeli f(x1)=f(x2) ⇒x1=x2
no to załóżmy, że f(x1)=f(x2)
Oznacza to, że 2x1=2x2 czyli 2x1*2−x2=1 czyli 2x1−x2=1 czyli
x1−x2=0 więc x1=x2
24 paź 00:30
:): zamaist x2 powiino byc x2 oczywiscie
24 paź 00:30
Przemysław: Tylko problem z tym, że skąd wiesz że:
2x1−x2=1⇒x1−x2=0
przecież właśnie skorzystałeś z injektywności, którą masz dowieść, prawda?
24 paź 10:59
ICSP: Funkcja ciągła jest iniekcją gdy f'(x) ≠ 0 dla dowolnego x z dziedziny funkcji.
24 paź 11:33
Przemysław: Faktycznie! Dziękuję
24 paź 11:41
ICSP:
24 paź 11:44
Przemysław: Jednak to nie prawda, bo przecież może być, np:
f(x)=log3x2
f'(x) się nie zeruje, ale funkcja nie jest injekcją:
przykład x1=−1, x2=1
f(x1)=f(x2)
26 paź 14:14
Przemysław: A przepraszam, Ty masz rację, bo przecież mówiłeś o funkcji ciągłej.
26 paź 14:36