Wzory skróconego mnożenia
Yankee: Sprowadź wyrażenie do najprostszej postaci:
(x+y)3−[(x−3y)2x+y(y−3x)2]
Zapisz sumę w postaci iloczynu:
4a2+9b2−12ab−1
Skróć ułamek:
(a+4)2−16a(a−4)2
Ogółem to chciałbym tylko żebyście mi podali jakich wzorów mam użyć lub wykonali początek tych
zadań bo nie za bardzo to rozumiem ( pierwsze zadanie szczególnie).
23 paź 22:36
ax:
... przecież masz napisane do pierwszego WZORY SKRÓCONEGO MNOŻENIA

!
23 paź 22:49
xxx: (x + y)3 = x3 + 3x2y + 3xy2 + y3
(x + y)2 = x2 + 2xy + y2
23 paź 22:50
Mila:
1)
(x+y)3−[(x−3y)2*x+y*(y−3x)2]= wzory: (a+b)3=.., (a−b)2=.. pewnie masz w zeszycie, albo
książce.
=x3+3x2*y+3x*y2+y3−[x*(x2−6xy+9y2)+y*(y2−6xy+9x2]
dalej potrafisz?
23 paź 22:52
Mila:
2)
4a2+9b2−12ab−1⇔
=(2a)2−2*2*3ab+(3b)2−1=
=(2a−3b)2−12=(2a−3b−1)*(2a−3b+1)
23 paź 22:55
Yankee: Ok dzięki, wszystkie wyniki mi prawidłowo wyszły.
23 paź 23:41
Mila:
24 paź 00:08