| 100+10 | 100+20 | 100+p | |||
* | *x%= | x% | |||
| 100 | 100 | 100 |
| 100+10 | ||
najpierw było to o 10%,czyli x*110% ( | ) | |
| 100 |
| 100+10 | ||
Druga podwyżka nastąpiła po zmianie ceny pierwotnej na | x, a kolejna podwyżka | |
| 100 |
| 100+10 | 100+20 | ||
x* | |||
| 100 | 100 |
.
| 100+10 | 100+20 | 100+p | |||
* | x= | x //x | |||
| 100 | 100 | 100 |
| 100+10 | 100+20 | 100+p | |||
* | = | ||||
| 100 | 100 | 100 |
| 11 | 12 | 100+p | |||
* | = | ||||
| 10 | 10 | 100 |
| 132 | 100+p | ||
= | /*100 | ||
| 100 | 100 |
x−cena początkowa
10%x − pierwsza podwyżka
20% ( x+10%x) − druga podwyżka
10%x + 20%(x+10%x) = 10%x +20%x + 2%x = 32%x
| 20 | 10 | 200 | 2 | |||||
wytłumacznie do : 20%*10%x = | * | *x | x= | x=2%x ![]() | ||||
| 100 | 100 | 10000 | 100 |