Logarytmy równanie
K: Co zrobić tą potęgą w logarytmie ? log22 x > 9
23 paź 20:53
:): co oznacza y
2>9
23 paź 20:54
Metis: t=log
2(x)
x>0
x∊R
+
t
2>9
t
2−3
2>0
(t−3)(t+3)>0
t=3 v t=−3
t<−3 i t>3
log
2(x)<−3 i log
2(x)>3
| | 1 | |
log2(x)<log2( |
| ) i log2(x)>log2(8) |
| | 8 | |
2∊(1,+
∞)
23 paź 21:00
K:
log22x ⇔ 2y2 = x ? (tam jest dwójka do potęgi y do potęgi 2)
23 paź 21:04
Metis: Założenia t>0 nie uwzględniamy bo funkcja log przyjmuje zarówno wartości dodatnie jak i ujemne.
23 paź 21:04
K: Dzięki Metis, kurde nie pomyślałem by podstawić t.
23 paź 21:05
Metis: Sprawdź wynik w odpowiedziach
23 paź 21:05
K: Widzisz, tu jest ten problem, że do tego zadania nie mam odpowiedz

(w książce to tzn.
ćwiczenie)
23 paź 21:07
Metis: Jest

Ale ostateczne rozwiązanie skonfrontuj z dziedziną.
23 paź 21:09
K: wiem wiem, narysowałem sobie wykres i wszystko ładnie widać

x>0
23 paź 21:11
Metis:
23 paź 21:11
K: dziękówka
23 paź 21:12
Kacper:
Błąd merytoryczny
t<−3
i t>3
Jeśli tak napiszecie, to w tym momencie powinno być t∊∅.
Powinno być
lub
23 paź 21:25
Metis: Dokładnie

Dzięki
Kacper.
23 paź 21:40