Udowodnij
Emilka: Udowodnij ze x(x−1)(x+1) jest podzielne przez 6
23 paź 20:22
olekturbo: Ustawmy liczby
(x−1)x(x+1)
wśród trzech kolejnych liczb przynajmniej jedna jest parzysta, więc dzieli się na dwa, a
iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 3
23 paź 20:27
Emilka: Dziękuję, wszystko rozumiem, ale całkowicie nie mam pojęcia jak to zapisać
23 paź 20:34
olekturbo: słownie
23 paź 20:34
Emilka: A jak w takim razie udowodnić że iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielny
przez 3?
23 paź 20:45
GIGANT: Dołączam się do pytania
23 paź 20:47
olekturbo: Można indukcyjnie
23 paź 20:48
olekturbo: x(x−1)(x+1) = x3−x
sprawdzam dla x = 1
13−1 = 0 / dzieli sie przez 0
zalozenie indukcyjne
x3−x = 6k
teza = x = x+1
(x+1)3−(x+1) = 6k
x3+3x2+3x+1−x−1 = x3+3x2+2x = x3−x+3x2+3x = 6k + 3x2+3x = 6k + 3x(x+1)
23 paź 20:55
PW: Nie potrzeba aż tak (zwłaszcza że młodsze roczniki nie posługują się zasadą indukcji).
Każda liczba naturalna daje się przedstawić w postaci
(1) 3k, 3k+1 lub 3k+2.
Inaczej mówiąc gdy dowolną liczbę naturalną dzielimy przez 3, to reszta z dzielenia wynosi 0, 1
lub 2.
Iloczyn (n−1)n(n+1) będzie podzielny przez 3 − niezależnie od której z liczb podanych w (1)
"wystartujemy". Trzeba cierpliwie sprawdzić, na przykład jeżeli
n−1 = 3k,
to koniec sprawdzania − pierwszy z czynników jest podzielny przez 3.
Jeżeli n−1 = 3k+1, to ...
23 paź 21:18
olekturbo: PW
jak zdaję maturę w tym roku to musze znac indukcje?
23 paź 21:19
PW:
Skoro zdajesz maturę, to koniecznie wydrukuj sobie podstawę programową z matematyki dla liceum
(znajdziesz bez trudu wyszukiwarką). To rozwieje te i inne watpliwości.
23 paź 21:33
Kacper:
Nic, nie musisz, ale jak będziesz znał niektóre sposoby na rozwiązywanie zadań, to może okazać
się, że po 1,5h na maturze nie będziesz miał co robić.
23 paź 22:03