znajdź m
karko: Pewnie było pierdyliard razy.
Określ liczbę rozwiązań w zależności od m.
Czy mogę zignorować mianownik i zrobić równanie x
2+4x+1=0 wyliczyć deltę,
wyliczyć q i określić m jako m=q i m>q ?
23 paź 20:10
sushi_gg6397228:
to juz bylo z tydzień temu, poszukaj na forum
23 paź 20:23
karko: oks
23 paź 20:23
olekturbo: Przeprowadź przebieg zmienności funkcji i sprawdź, kiedy y = m przecina wykres funkcji
23 paź 20:30
ax:

... widzisz dlaczego nie ... ?
23 paź 20:32
Kacper:
olek nie potrzeba strzelać z armat o kaczek
23 paź 20:32
Mila:
x2+4x+1=m*(x2+1)⇔
x2+4x+1=mx2+m
x2−mx2+4x+1−m=0
(1−m)*x2+4x+1−m=0
1)
1−m=0 ⇔m=1 to mamy równanie liniowe:
4x+1−1=0
4x=0
x=0 jedno rozwiązanie:
2) 1−m≠0 mamy równanie kwadratowe
a)
Δ=0 jedno rozwiązanie
Δ=16−4*(1−m)*(1−m)⇔
4(1−m)2=16
(1−m)2=4
1−m=2 lub 1−m=−2
m=−1 lub m=3
lub
b) Δ>0
16−4(1−m)2>0
[4−2(1−m)]*[4+2*(1−m)]>0
(4−2+2m)*(4+2−2m)>0
(2+2m)*(6−2m)>0
(2*(1+m)*2(3−m)>0
m∊(−1,3) dwa rozwiązania
c)Δ<0⇔m<−1 lub m>3 brak rozwiązan.
23 paź 21:23
daras: pierdyliard+1 raz
24 paź 08:12