Granice ciągów
Ola: Zadanie 1. Oblicz granicę ciągów:
1) a
n=(n+3)(2n+1)
2) b
n=(n
2+1)/(n
3+n+1)
3) c
n=(3
n+4
n)/5
n
4) d
n=(1+2+...+n)/n
5) e
n=
√n2+1−n
6) f
n=
√n2+n−n
7) g
n=(sin n)/n
8) h
n=
n√8
9) a
n=(1+(1/n))
2n
10) b
n=(n/(n+1))
n
11) c
n=((2n+1)/2n)
n
12) d
n=(1−1/n)
n2
Zadanie 2. Znajdź granicę niewłaściwe, o ile istnieją.
1) a
n=(n
2+1)/(n+1)
2) b
n=1000n
2−n
3
3) c
n=3
n−2
n
4) d
n=3
n−(−2)
n
Zadanie 3
Jeżeli dla dodatnich funkcji f i g lim
n→∞ f(n)/g(n) = a, gdzie 0<a<
∞, to mówimy, że f i g są
tego samego rzędu; jeżeli a=1 − mówimy że są asymptotycznie równe.
a) Pokaż, że 1+2+...+n jest rzędu n
2
| | | |
b) Dla jakiego a | jest asymptotycznie równe ank ? |
| | |
23 paź 18:09
ax:
TO TYLKO TYLE?
23 paź 18:12
sushi_gg6397228:
a jakiś własny wkład ?
23 paź 18:12
Ola: Z tym zad 1 chciałam tylko sprawdzić jakie wychodzą granicę.
Wiem, jak się mniej więcej to rozpisuje, ale jednak wolałabym sprawdzić.
Problem mam przy zad 1 3,7,8 w górę. Zad 3 nie rozumiem zupełnie.
23 paź 18:19
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia do każdego przykładu, to się sprawdzi
23 paź 18:38
Ola: Ok
Zad 1 (w domyśle na dole pod lim n→∞)
1) lim (n+3)(2n+1) = lim (2n2+7n+3)= lim n2(2+7/n+3/n2) = 2 (bo 7/n i 3/n2 dążą do
0, a n2 dąży do ∞)
2) lim (n2+1)/(n3+n+1) = lim [(n3 (1/n + 1/n3) / n3 (1+1/n2 + 1/n3) = 0
(bo n3 się skraca, a reszta ułamków dąży do 0)
za trzecie kompletnie nie wiem jak się zabrać
3) 1+2+...+n to ciąg arytmetyczny, którego suma wynosi (n2 +n)/2, czyli
lim [(n2 +n)/2)*1/n] = lim (n2+n)/2n = lim [(n2(1+1/n)) / 2n] = lim [n(1+1/n)]/2 =
....tu mam wątpliwość
23 paź 18:51
sushi_gg6397228:
1. jak jest wielomian ( n−>∞), to nie ma co się rozmieniać na drobne; granica =∞
2. ..=0
3. rozbic na dwa ułamki
23 paź 19:07
23 paź 19:12
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
an = ( 1 + |
| )2n = [ ( 1 + |
| )n]2 |
| | n | | n | |
więc
lim a
n = e
2
n→
∞
23 paź 19:19
Janek191:
| | 1 + 2 + ... + n | | 0,5 n*(n +1) | |
dn = |
| = |
| =0,5*( n +1) |
| | n | | n | |
więc
lim d
n = +
∞
n→
∞
23 paź 19:23
Ola: Ok, dzięki

A jak zrobić to z sin n?
23 paź 19:28
sushi_gg6397228:
pisz po kolei przykłady i czekaj na akceptacje
en=...
23 paź 19:32
Janek191:
oraz
| | −1 | | 1 | |
lim |
| = 0 i lim |
| = 0 |
| | n | | n | |
n→
∞ n→
∞
więc na podstawie tw. o trzech ciągach
n→
∞
23 paź 19:35
Janek191:
| | a2 − b2 | |
Do en zastosuj wzór a − b = |
| |
| | a + b | |
23 paź 19:36
daras: a biedna Ola czeka na akceptację do białego rana..
24 paź 08:14