Równanie macierzowe
magda96: Rozwiąż równanie macierzowe
|1 −1| + |−1 −2| x = |2 −1|
|2 0| | 0 2| |0 2|
23 paź 18:00
sushi_gg6397228:
i w czym masz problem ?
23 paź 18:02
magda96: w rozwiązywaniu?
24 paź 10:30
sushi_gg6397228:
zła odpowiedź
nie umiesz:
a) dodawać/ odejmować macierzy
b) mnożyć macierzy
c) znaleźć macierzy odwrotnej
masz prawie tak samo jak na liczbach np:
5+ 3x= 6 odejmujemy obustronnie 5
3x= (6−5) mnozymy z lewej strony przez liczbę odwrotną do 3 czyli 1/3
1/3 * 3x= 1/3 * (6−5)
x= 1/3 * (6−5)
24 paź 16:18
magda96: Problem w tym że umiem wykonywać te wszystkie działania, tylko wynik mi się nie zgadza więc
chciałam prosić kogoś innego o pomoc, więc niech kolega powyżej nie cwaniakuje tylko napisze w
końcu coś pomocnego
24 paź 17:05
Qulka: mnożenie macierzy nie jest przemienne więc musisz tę odwrotną mnożyć z przodu
24 paź 17:27
Kacper:
Czekasz wg mnie na gotowca.
24 paź 17:30
Qulka: tak Ci wyszło?
1 −2
−1 1
24 paź 17:33
magda96: Qulka właśnie inaczej, mogłabyś napisać jak to wyliczyłaś?
24 paź 18:43
Qulka: to napisz swoje..ja wolę liczyć w pamięci niż na papierze, a już całkiem nie jak mam edytować
24 paź 18:46
sushi_gg6397228:
i sobie poszła na dobranockę
24 paź 19:21