zadanie
beautiful: Cene towaru podniesiono najpierw o 10% a nastepnie podniesiono o 20%. O ile procent nalezałoby
jednorazowo podniesc cene tego towaru aby uzyskac ten sam efekt.
wynik powinien wyjsc 32 %
prosze o wiecej odp bo wczesniej to nic z tego nie zrozumiałam
9 gru 20:51
kaz: x*1,1*1,2=1,32x
9 gru 21:04
zefir:
Już to dzisiaj było rozwiązywane
9 gru 21:06
beautiful: skąd ci sie wzieło 1,1 1,2?
9 gru 21:29
beautiful: skąd ci sie wzieło 1,1 1,2?
9 gru 21:29
zefir:
podwyżka o 10% to: 100% +10%= 110% = 1,1
o 20% to: 100% +20%= 120%= 1,2
9 gru 21:33