27 paź 18:32
marcin: musisz obliczyc punkty przecięcia sie tych prostych, czyli obliczyc ich czesc wspólna za
pomocą układu równan:
{y=3x-9 {y=3x-9 {y=-2x+1
{y=-2x+1 {y=-x+3 {y=-x+3
27 paź 18:51
marcin: i z tego wychodza 3 punkty ktore sa wierzchołkami tego trójkąta
27 paź 18:55
baja: A jak potem obliczyć pole
27 paź 18:58
marcin: PΔ=1/2*I(x2-x1)(y3-y1)-(x3-x1)(y2-y1)I gdzie:
A=(x1,y1)
B=(x2,y2)
C=(x3,y3)
27 paź 18:59
marcin: wszystko jasne
27 paź 19:00
baja: ok spróbuję
27 paź 19:01
pipi: Rozwiąż układy kazdej prostej z każdą czyli trzy układy
wyjdą Ci trzy punkty ,które są wierzchołkami Δ-ta
A(3,0) B( -2, -3) C ( 2, 3)
nastepnie wzór na pole z wyznacznika wektorów
→ → → →
np; P= 1/2 I d(AB, AC)I AB=[ -5, - 3] AC=[ -1,3]
1/2 I -5*3 - (-3)*( -1) I = 1/2I - 18 I = 9
pole wynosi 9 jedn. kw.
27 paź 19:05
marcin: napisałem to samo tylko bez obliczania wektorów, uzywając samych współrzędnych punktów
27 paź 19:07
baja: pipi z tych układów wychodzą mi punkty (2;-3), (3;0) i (-2;5) tóra z nas się myli
27 paź 19:15
pipi: nie zauważyłam wszystkich minusów bo tak blisko x zaraz sprawdze ale pewnie TY
maszdobrze
27 paź 19:25
pipi: Ok ty masz dobre

27 paź 19:29
pipi: pole wyjdzie 10
27 paź 19:31
baja: chyba robię jakiś błąd w rachunkach bo mi pole =1 wychodzi i nie wiem czemu
27 paź 19:45
pipi: P= 1/2I 1*8 -(-4)*3I= 1/2I 8 +12I= 1/2*20=10
może nie zmieniłaś znaku
Podaje Ci wektory
AB=[1,3]
AC=[ -4,8]
sprawdx może wektory źle obliczyłaś
27 paź 19:56
baja: Wszystko gra dzięki serdeczne


jesteście wielcy
27 paź 20:13
baja: Wszystko gra dzięki serdeczne
![]()
![emotikonka]()
jesteście wielcy
27 paź 20:13
pipi:
27 paź 20:14
Xzbit: y=2x-1
x+y=2
pomozecie to mi rozwiazac

?
prosze
13 lis 15:56
Mycha: to uklad rownan

y=2x-1
x+y=2
y=2x-1
y=-x+2
porownujemy
-x+2=2x-1
-3x=-3
x=1
i tego wyliczonego x wstawiamy do ktoregos rownania

np. y=2x-1
y=2-1=1
czyli rozwiazanie
x=1
y=1
13 lis 16:06
Xzbit: tak
13 lis 16:07
Xzbit: dzieki
13 lis 16:11
wiola: y+2x-1

1;+
∞> wyznacz wartościowość funkcji
13 lis 19:44
wiola: y=2x-1; xe(1;+∞>
13 lis 19:45
wiola: wyznacz współwartości funkcji. proszę bardzo o pomoc
13 lis 19:46
coco:
Napisz porządnie zad przedziały


jakie współwartości

moze wartości

i przedzial pewnie taki x e <1,∞) tak
13 lis 20:04
Karolcia: Kto mi pomoze w zadanku z matematyki ale tak pożadnie

prosze
1) -7x -14 +4= -3x
2) 2x
2 -2x +4= 2x
2 -4x +2
3) 6 -3x > -2x +4
19 lis 22:12
Karolcia: Jak by się dało to prosiłabym to zadanko na dzisiaj
19 lis 22:15
Dwiekropki: 1) -10=4x
x=-10/4 czy nie zjadłaś nigdzie kwadratu? Bo łatwe strasznie..?
19 lis 22:21
Dwiekropki: 2) 2x=-2
x=-1
3) 2>x
x =(- nieskończoności, 2)
19 lis 22:22
dan: ile pętelek można zrobić z 3i 1/5m gumki, jeżeli do zrobienia jednej pętelki potrzeba
3/20m gumki?
19 lis 22:23
Karolcia: eyy dwiekropki a mogł bys mi napisac z rozwiązaniem
całym
19 lis 22:27
Dwiekropki: Mimo wszytko jestem Kobietą.. : ))
ktory przyklad? bo one sa bardzo malo w pamieci robione. po prostu sa proste
19 lis 22:29
Karolcia: acha wszystki mogła byc mi napisac tak pokoleji wszystko jak sie robi prosiła bym bardzo
19 lis 22:30
Karolcia: tego 3 nie musisz tylko 1) i 2)
19 lis 22:31
Karolcia: a ile to jest

1 -6 +2=
2 -6 -2=
3 6 + (-2)=
4 6 x (-2)=
5 -6 x (-2)=
6 -6 x 2=
7 -6 / 2=
8 -6 / (-2)=
9 6 / (-2)=
x -to jesr razy
/- to jest podzielic
19 lis 22:35
Dwiekropki: 1) -7x -14 +4= -3x
-7x+3x=14-4
-4x=10
x=-10/4
2) 2x2 -2x +4= 2x2 -4x +2
2x2-2x2 -2x+4x=-2
2x=2
x=-1
19 lis 22:36
Dwiekropki: to jest tak latwe ze szybciej by Ci poszlo samej po0myslec niz wpisac to na ekranik
Twojego komputera : ) życzę powodzenia. ! : )
19 lis 22:37
Karolcia: okki dzieki a mogła bys mi jeszcze to co wyslałem wczesniej

była bym wdzieczna
19 lis 22:37
Karolcia: prosze no napisz
19 lis 22:38
Dwiekropki: Przykro mi : ) żeby się czegoś nauczyć trzeba poświęcić na to choć troszkę czasu.. : ) a
wtedy ma się tą satysfakcję z zrobionego dobrze zadania : )
19 lis 22:39
Karolcia: prosze dostane jutro 1
no napisz plis
19 lis 22:40
Mycha: oj Karolcia, Karolcia to nie forum na ktorym ktos Ci rozwiaze zadanie domowe a Ty je
przepiszesz. Pomysl troche. To jest zwykle dodawanie i mnozenie
19 lis 22:43
Karolcia: dwie kropki to napiszesz czekam
prosze Cie badzo

:(:(
19 lis 22:43
Karolcia: aleZ ja nie umiem tego z minusami
19 lis 22:44
19 lis 22:46
Mycha: popatrz... przy mnozeniu i dzieleniu masz tak ze minus z minusem daje plus, a jezeli jest
nieparzysta ilosc minusow to masz minus. czyli tam gdzie tylko jedna liczba jest na
minusie to bedzie minus, a jak dwie to plus. a ogolnie mnozy sie i dzieli jakby ich nie
bylo.
a jezeli chodzi o dodawanie i odejmowanie... to pomysl sobie jakby te liczby na minusie
to byl Twoj dlug a te na plusie to pieniadze ktore oddajesz wiec chyba umiesz policzyc
ile dlugu jeszcze masz
19 lis 22:47
Mycha: postaraj sie pomyslec, napisz wyniki i Ci sprawdze
19 lis 22:48
Karolcia: nom
19 lis 22:48
Dwiekropki: jeżeli masz 7+(-2) to to jest równe 7-2 : ) jeszcze jakieś pytania co do minusów? przy
mnożeniu dwóch liczb ujemnych zamieniają się w plus : )
19 lis 22:49
Karolcia: ale łatwe
19 lis 22:49
Karolcia: 1 -4
2 -8
3
4 -12
5 12
6 -12
7 -3
8 3
9 -3
19 lis 22:50
Karolcia: dobrze

?
19 lis 22:51
Mycha: no i wlasnie o to chodzi zebys to skumala a nie zeby ktos to za Ciebie zrobil

troszke
wiary w siebie
19 lis 22:51
Mycha: 
a co z 3
19 lis 22:52
Dwiekropki: : )) Brawo. : )
19 lis 22:52
Karolcia: własne nie wiem hheh co z 3
19 lis 22:53
Karolcia: -4

?
19 lis 22:53
Mycha: popatrz na to co Ci Dwiekropki napisala. Przyklad bardzo podobny
19 lis 22:54
Mycha: 6+(-2)=6-2
19 lis 22:54
Karolcia: czyli -4
19 lis 22:55
Mycha: nie minus

6-2=4
19 lis 22:56
Karolcia: 
ale jak jest 1 minus to wychodzi na minusie a jak są 2 minusy to na plusie
19 lis 22:56
Mycha: no tak ale to w mnozeniu i dzieleniu. a tutaj masz 6 zl, ale mialas u kogos dlug 2zl,
oddalas mu i zostalo Ci 4 zl
19 lis 22:57
Karolcia: mam jeszczse takie trudne zadan
Rozwiąz metodągraficzną układ równan.
x + y -1=0
y-x=-3
ijakbyscie mogli to prosze o dokladnie rozwiązanie tego zadanka ze szczegółami
(bez rysunku)
19 lis 22:59
Karolcia: umiecie to zrobic
19 lis 23:00
Mycha: popatrz
najpierw trzeba to uporzadkowac.
y= -x+1
y=x-3
teraz tak
z pierwszego rownania miejsce zerowe
0=-x+1
x=1
i jeszcze punkt przeciecia z osia OY
y=1
z drugiego
miejsce zerowe
0=x-3
x=3
i punkt przeciecia z osia OY
y= -3
teraz rysujesz te dwie proste w ukladzie wspolrzednych
i miejsce przeciecia to rozwiazanie
19 lis 23:02
Karolcia: ale ja to miałam w takiej tabelce robione mogła bys pokazac jak to w tej tabelce
wygląda
19 lis 23:05
Mycha: y 0 1
x 1 0
i z drugiego
y 0 -3
x 3 0
19 lis 23:08
Karolcia: oki i ten poczatek mi się coś nie zgadza z kad -x
19 lis 23:09
Mycha: masz x+y-1=0
przerzucasz x i -1 na druga strone wiec musisz zmienic znak
i tak masz
y= -x+1
19 lis 23:11
Karolcia: oki dziekuje bardzo
19 lis 23:14
Karolcia: a i punkt wspulny bedą miec 1

mogła bys sprawdzis bo nie jestem pewna
19 lis 23:17
Mycha: x=2
y=-1
19 lis 23:18
Karolcia: a nie sorka nie 1 tylko (1,4) dobrze

punkt przeciecia to (1,4)
19 lis 23:18
Karolcia: a nie (1.4)
19 lis 23:19
Mycha: (2,-1)
19 lis 23:20
%3Cpre%3E%3Cb%3EKarolcia%3A%3C%2Fb%3E%20a%20nie%20(1.4)%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fpytajnik.gif%22%3E%0A%0A%0A%3C%2Fpre%3E
19 lis 23:20
Karolcia: 
idze a i dzieki wszystkim za pomoc narazie dobranoc
pa
19 lis 23:21
%3Cpre%3E%3Cb%3EKarolcia%3A%3C%2Fb%3E%20%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fplacze.gif%22%3E%20%20%20idze%20a%20i%20dzieki%20wszystkim%20za%20pomoc%20%20narazie%20dobranoc%0Apa%0A%3C%2Fpre%3E
19 lis 23:22
Mycha: trzymam kciuki. dasz rade

dobranoc
19 lis 23:22
bogusia: |3-x|=x-1
22 lis 17:15
Karolcia: hejka pomozecie mi w zadaniu
22 lis 22:32
Karolcia: wyznacz wzór funkcji liniowej której wykres przechodzi przez punktu A (0,4) B(2,-2)
22 lis 22:33
Asia: czesc zapomniałem jak sie oblicz miejsce zerowe funkcji

pomozecie jak np. takiej
y= -2x +6 pomozcie
22 lis 22:58
iwonka: Do ASI:
Miejsce zerowe funkcji czyli pytamy się dla jakiego x, y=0;
więc należy do wzoru funkcji : y=-2x+6 w miejsce y wstawić 0 i rozwiązać otrzymane
równanie. Będzie to tak:
0=-2x+6 , przenosimy niewiadomą na drugą stronę równania pamiętając o zmianie jej znaku
na przeciwny, mamy więc
2x=6 dzielimy równanie przez ilość niewiadomej czyli przez 2 i otrzymujemy : x=3-miejsce
zerowe tej funkcji.
24 lis 01:36
iwonka: Inaczej możemy to zapisać tak: miejscem zerowym każdej funkcji liniowej jest punkt
A=(x,y), więc w naszym zadaniu będzie to punkt: A=(x,y)=(3,0).
24 lis 01:38
iwonka: DO KAROLCI:
Wzór funkcji liniowej zawsze jest taki: y=ax+b. Jeśli należą do niego punkty to: wpierw
wstawiasz punkt a do tego wzoru: 4=a0+b stąd 4=b-jest to wyraz wolny szukanej funkcji.
Po tym obliczeniu funkcja ma postać: y=ax+4. Teraz wstawiasz współrzędne punktu B do
tej funkcji w miejsce x i y, masz więc: -2=a2+4
przenosisz 4 na lewą stronę ze zmianą znaku na przeciwny i masz: -2-4=2a stąd -6=2a,
dzielimy to teraz przez 2 i otrzymujemy: -3=a. Z pierwszego punktu obliczyliśmy b, a z
drugiego a, czyli funkcja ma wzór: y=-3x+4.
24 lis 01:45
marcin: yujy
24 lis 09:58
h: 2=2
24 lis 10:14
Asia: dzieki wielkie
24 lis 12:52
Kamila: Błagam o pomoc

!
Wykonaj mnożenie (2+2x)(2x-2)(2-2x)
26 lis 20:34
Kamila: Plissss

! Na pewno umiecie błagam to na jutro
26 lis 20:36
Emi:
pierwszy nawias zapisz tak
(2x+2)(2x-2) a tu wzór na a
2-b
2 = (a-b)(a+b)
czyli( 4x
2 -4)( 2-2x) = 8x
2 -8x
3 +8x -8 tyle

po uporzadkowaniu
8x
3 +8x
2 +8x - 8
26 lis 21:01
Kamila: dzieki emi
27 lis 14:11
Kamila: mam jeszcze coś... trochę tego jest ........ NIE UMIEM

pomóżcie

Wykonaj mnożenie, a otrzymane wyrażenie doprowadź do najprostszej postaci.
a) (a+2+b)(c+1)
b) (3-a)(x-a)(3+a)
c) 2(x+y+z)(2+x+3z)
d) (1+x+y)(1+x+y)
Potrzebuje rozwiązania tych przykładów. Odpowiedzi mam z tyłu podręcznika.
Oto odpowiedzi:
a) ac+2c+bc+a+2+b
b) 4xy-16x
2-28y+120x-56
c) 4x+4y+4z+2x
2+2xy+8xz+6yz+6z
2
d) 1+2x+2y+2xy+x
2+y
2
27 lis 14:27
Kamila: Błagam was

przynajmniej część z tych przykładów...... ja nie mam o tym bladego
pojęcia

pomóżcie
27 lis 14:37
Kamila: będę baaaardzo wdzięczna jeśli ktoś mi wytłumaczy jak ja to mam robić... to jest
strasznie trudne dla mnie... A babka powiedziała ze jak ktoś tego nie będzie umieł to
dostanie

!
27 lis 14:41
Kamila: *dostanie 1
27 lis 14:49
Kamila: nikt mi nie pomoże
27 lis 14:50
Kamila: dlaczego nikt nie chce mi pomoc! na pewno to wiecie
27 lis 17:18
Miki:
Kamilko! to bardzo proste

tylko troszke chęci co

kazdy wyraz z pierwszego nawiasu mnożysz przez każdy
z drugiego i później podobne wyrazy dodajesz
popatrz uważnie na pierwszy co

dasz radę napewno

d)
1*1+1*x +1*y +x*1 + x*x + x*y +y*1+ y*x + y*y= wieszjuż
= 1+x+y+x+x
2 +xy +y +xy +y
2 =
1+2x +2y +2xy +x
2+y
2
27 lis 17:27
Kamila: to ja zrobie a) a ty mi sprawdzisz czy dobrze mysle jakbym miala jakies watpliwosci ok?
27 lis 18:32
Kamila: a) (a+2+b)(c+1)
czyli to będzie:
a*c+a*1+2*c+2*1+b*c+b*1........
27 lis 18:34
Kamila: a*c+a*1+2*c+2*1+b*c+b*1. czyli
ac+a+2c+2+bc+b..... chyba
27 lis 18:38
Kamila: dobrze to jest? Można to jeszcze jakoś skrócić (czy tam zredukować"
27 lis 18:40
Kamila:
Ma wyjść: ac+2c+bc+a+2+b
A mnie wyszło ac+a+2c+2+bc+b
Byłabym wdzięczna gdyby mi ktoś wytłumaczył co robie źle...
27 lis 18:53
Kamila: błagam was

czekam tu
27 lis 19:08
Miki:
no

dobrze Ci wyszlo tylko daj taki porządek jak w odp

ac +2c +bc+ a+2+b bo składniki mozeszdowolnie przemieniać
no i dobrze Ci wyszło licz tak dalej
27 lis 19:12
omenn: Przeciez dobrze to zrobiłaś to pierwsze i drugie to to samo, czyli dobrze Ci wyszło
27 lis 19:15
Olka ;(:
4(x-7)(y-4x+2)=......... Byłabym wdzięczna gdyby ktoś pomógłby mi zrobić pare
przykładów....
Kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrać

Wytłumaczyłby mi to ktoś
27 lis 19:30
Kamila: a faktycznie

To już chyba bede umiec dziekuje wam wszystkim baaardzo
27 lis 19:32
Olka ;(:: umiecie to zrobić
27 lis 19:34
Miki:
To Kamilko

ten post to Twój czy Oli
27 lis 19:52
obłendy :
ej mam zadanie z majcy i cholera nie wiem jak zrobić... pomóżcie:
Rozwiąż równanie.
2x (-1 + x) + 2x2 = 4x (2 + x)
3x (1 - x) = -2x (3 + x) - x2 +18
(1,5 + x) x = 3(2 + 1x2)
3
(x + 1) (x + 2) = x (x+1) + 3
27 lis 20:02
Miki:
Tu maszwidzę równania kwadratowe

D
więc wymnóż poredukuj uporządkuj malejaco na x i licz Δ-tę
dawaj

dasz radę

bo juzmnie oczy bolą od pisania
a jak coś to pytaj zachwile pomogę OK

Powodzenia
27 lis 20:06
Kamila: Mój... Ola to moja sisters
27 lis 20:18
obłendy:
2x (-1 + x) + 2x2 = 4x (2 + x) .........
już probowalem to zrobic... jestem na poziomie gimnazjalnym... miki rozwiazesz mi to i
powiedz jak to robisz plizka ?
27 lis 20:22
Miki:
ok

za momencik

wygodniej by mi było widzieć post bo musze ciagle przewijać
27 lis 20:26
Miki:
1/-2x +2x
2 +2x
2 = 8x +4x
2 po redukcji otrzymasz
tylko -10x=0 to x=0
2/ 3x-3x
2 = -6x -2x
2 -x
2 +18
9x = 18
x=2
3/ 1,5x +x
2 = 3/2 +x
2
1,5x = 1,5
x= 1
4/ x
2 +3x +2 = x
2 +x +3
2x = 1
x= 1/2
OK

a z kąd jesteś

można wiedzieć za to
27 lis 20:35
ob%u0142endy:
nie moge na was liczyc? MIKI
27 lis 20:48
ob%25u0142endy: dzieki
27 lis 20:48
obłendy: jestem z okolic Oswiecimia mam 14 lat na imie mam olaf
27 lis 20:49
obłendy: nie wiem jak ci dziekowac
27 lis 20:50
Miki:
A co jeszcze

?
27 lis 20:51
Miki: Masz świetne imię

! Ucz się pilnie

jak coś to pisz
pomogę Ci Pozdrówka

27 lis 20:53
ob%u0142endy: moglabys mi jeszcze powiedziedziec jak to robisz?
27 lis 20:53
obłendy: jeśli musisz już iść to OK
27 lis 20:57
Miki:
A o co chciałeś zapytać

czekam
27 lis 20:59
obłendy:

Bo ja kompletnie nie rozumiem jak to tam ma byc w tych szajskich rownaniach... nasza
pańcia od majcy jest taka ze sie nie wypowiem

Pozdro MIKI

Jeszcze raz dziex
Jak bys miala troszke czasu
to moze mi powiesz ja to mam rozwiazywać w tych rownaniach
28 lis 13:41
Miki: Ok

pomogę Ci to zrozumieć bo to nie jest trudne

napisz jakiśprzykład to Ci wytłumaczę OK
28 lis 14:09
adam: 4. Rozwiąż.
a. |2x-1|=3
b. |3x+4|≤2
29 lis 13:57
adam: pomocy jestem tępy z maty a musze ją zaliczyć
rozwiązcie powyzy przykład
29 lis 13:58
adam: 1. Dane są zbiory A=(-
∞,4) B=<1,7)
Wyznacz: AuB , AnB , A\B , B\A
2. Spodnie kosztowały 62zł. Ich cenę obniżono o 20%. Ile zaoszczędzimy kupując je po
obniżce?
3. Napisz równanie prostej równoległej i prostopadłej do prostej y=2x-7 i przechodzącej
przez punkt A=(3,-2)
i to tez bardzo prosze:(

29 lis 14:01
adam: 5. Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań:
2x+y=1
3x-y=4
i to i nic więcej prosze was:(:( miki Ciebie bardzo prosze bo widze że dobra jesteś z
maty
29 lis 14:02
Miki:
Hej

Witam


zad 5/ prosto dodaj stronami i już"D
2x +y = 1
3x - y =4
-------------
5x = 5 bo +y - y =0
czyli x = 1
to 2*1 + y = 1 czyli y = 1 - 2 czyli y = -1
odp; x= 5 y = - 1
graficznie to musisz narysowac dwa wykresy, które będą prostymi
i tam gdzie sie przetną jest rozwiazanie OK

a rozwiazanie juz masz

czyli powinny Ci się przeciąć w punkcie (5, -1)
rozumiesz to

przekształcamy równania prostych tak ;
1) prosta y = -2x +1 bo przenosimy 2x na drugą str, czyli z przeciwnym znakiem
2) prosta -y = 4-3x /*(-1)
y = 3x -4
dla 1) prostej wybierasz dwa punkty np. x= 1 to y= -2*1 +1 = -1
czyli masz punkt( 1, - 1)
teraz np x = -2 to y = -2*2 +1 = -4 +1 = - 3
czyli drugi punkt tej prostej ( - 2 , - 3)
już ją możesz narysować
podobnie dla 2) wybierz przynajmniej dwa punkty tak samo
jak narysujesz te proste to przetną się w punkcie (5,- 1)
i tyle

dasz już radę powodzenia
29 lis 14:21
Miki:
zad4/
a) 2x - 1= 3 lub 2x - 1 = -3 tak rozpisujemy bo I - 3I = 3 i I 3 I = 3
i tylko rozwiazać
2x = 4 lub 2x = - 2
x = 2 lub x = - 1
b)
I3x+4I ≤ 2 rozpisujemy podobnie ale między liczbami -2 i 2
czyli jak między to
3x+4 ≤ 2 i 3x +4 ≥ - 2 ( tak większ bo między nimi

i znów tylko rozwiązać
3x ≤ 2 -4 i 3x ≥ - 2 - 4
x ≤ - 2/3 i x ≥ - 2 skoro x musi być między - 2/3 i -2
to należy od przedziału
x ∈< - 2, - 2/3>
zad1/ narysuj te zbiory na osi OX będziesz wszystko widzieć
czyli A U B = (-∞,7> A n B = (4, 7>
A/B = (-∞, - 1) B/A = < 4, 7>
zad3/ zapamiętaj


! żejeżeli
współczynnik kierunkowy danej prostej jest a to
prostej równoległej do niej też a
a prostej prostopadłej wynosi - 1/a ( to musisz pamiętać


!
więc
a= 2 A(3, - 2) czyli pr. równoległa ma równanie
y- y
A = a( x -x
A) to też do zapamiętania



czyli równanie równoległej jest
y+2 = 2(x -3) plus dwa napisałam ,bo jest -(-2)= 2
y = 2x -6 -2
y = 2x -8
prostopadła podobnie tylko zmieniasz a na -1/a

czyli
y-y
A = - 1/a(x - x
A)
y +2 = -1/2 (x-3)
y = - 1/2*x +3/2 - 2
y = -1/2*x - 1/2 i tyle

ale czy Ty nauczysz się tego

bo jeżżeli tylko
przepiszesz to to dalej będzie kicha

po to tyle poświęcam Ci czasu byś to zrozumiał i bezmyślnie nie przepisywał

bo mój trud pójdzie na marne

pamietaj o tym


!
29 lis 14:52
adam: zaczynam cos z tego rozumiec

dziekuje ci piękna

29 lis 18:48
gimnazjalista:
mam 3 zadania z matmy strasznie trudne (jak dla mnie) bardzo proszę o pomoc to na
jutro:(
1. Dany jest kwadrat o boku a Gdy każdy bok kwadratu zwiększono o 5, otrzymano kwadrat o
polu większym o 55 od pola poprzedniego kwadratu. Jaka była długość boku pierwszego
kwadratu?
1 gru 18:09
gimnazjalista: 2 Dany jest kwadrat o boku x Gdy każdy bok kwadratu zmniejszono o 4, otrzymano kwadrat o
polu mniejszym o 32 od pola kwadratu o boku x Jaka jest długość boku mniejszego
kwadratu?
1 gru 18:11
gimnazjalista:
3. Mamy trzy kwadraty. Największy ma boki o 10 dłuższe od średniego, a najmniejszy o 10
krótsze od średniego kwadratu. Różnica pól między największym a najmniejszym kwadratem
wynosi 1000. Jakie długości mają boki tych kwadratów?
Trudne prawda? - Może dla was nie bardzo was prosze ja nie umiem matmy. Zauważyłem że
MIKI
jesteś dobra dlatego ciebie szczególnie prosze o pomoc
1 gru 18:14
gimnazjalista: bardzo was proszę

To bardzo ważne. to sie tyczy kwadratu sumy wyrażeń
algebraicznych.
1 gru 18:38
gimnazjalista: mogę na was liczyć? bardzo mi zależy
1 gru 19:03
Miki:
a --- dł. boku kw. przed zwieksz.
a+5 --- po zwieksz.
(a+5)
2 = a
2 + 55
a
2 +10a +25= a
2 +55
10a = 55 - 25
10a = 30
a = 3cm --- dług. boku przed zw.
zad2/
podobnie tylko weź x - 4 --- dług. boku po zmniejsz. sam oblicz
zad3/
x ---- dług. boku najmn.
x-10 --- dług. boku średn.
x+10 --- dług. boku najwieksz.
(x+10)
2 - (x-10)
2 = 1000
podnieś do kwadratu zgodnie ze wzorem na (a+b)
i na (a-b)
2
obliczysz x i już reszta prosta


powodzenia
odp x = 6cm
zad3/
1 gru 19:18
Miki: W przyszłości napisz zad. w nowym poście , bo
niewygodnie mi przewijać OK?
1 gru 19:42
gimnazjalista:
jesteś MIKI

Może ktoś inny jest w stanie mi pomóc
1 gru 20:08
gimnazjalista:
oki dzieki Miki nie zauważyłem tego twojego postu
1 gru 20:10
gimnazjalista: jestes miki?
1 gru 21:00
Miki:
Pomogę Ci ale napisz nowy post OK

?

bo w tym już wszystko sie zapycha
1 gru 21:04
gimnazjalista: jak nowy post?
1 gru 21:16
gimnazjalista: ja nie umiem mikuś Nie możemy pisać na tym
1 gru 21:18
Miki: NO masztam u góry dodaj nowe zadanie (na niebiesko

otwierasz i piszesz swój szyfr np Olaf i piszesz zadanko i wysyłasz

pojawi ci sie jeszcze wpiszzad to napisz tam zadanko ok

?

Dawaj

1 gru 21:21
gimnazjalista: zad2/
podobnie tylko weź x - 4 --- dług. boku po zmniejsz
czyli dl. boku przed to bedzie x ?
(x-4)2 = x2 + ....?.... <--- ile tu ma być? czemi w zad. 1 bylo 55?
1 gru 21:24
Miki:
Ojjjjj

(x-4)
2 = x
2 - 32
napisz drugi post zobaczę czy umiesz CO

1 gru 21:27
1 gru 21:34
gimnazjalista: a czemu ma być 32?
1 gru 21:35
AgUsIaCzEk =* : (x+4)+(2x-6)=

ile to jest proszę pomóżcie
3 gru 19:40
andrio1: 3x-2
3 gru 19:42
AgUsIaCzEk =* : andrio1 To do mnie ?
3 gru 19:45
AgUsIaCzEk =* : a umicie to ? -(2y+3x) + ( -4y + 2x +1 ) = ? i -(x-2xy)-(4x+xy)+(xy-x)
3 gru 19:48
andrio1: tak
3 gru 19:49
%3Cpre%3E%3Cb%3Eandrio1%3A%3C%2Fb%3E%20tak%0A%3C%2Fpre%3E
3 gru 19:49
AgUsIaCzEk =* : 
a tamto umisz ?
3 gru 19:49
andrio1: -6y-x+1
2xy-6x
3 gru 19:51
AgUsIaCzEk =* : thx =**
3 gru 19:53
AgUsIaCzEk =* : pa =** jak cos to jeszcze napisze
3 gru 19:54
andrio1: ok
3 gru 19:55
aga: 3x-1:x+2>2
5 gru 21:34
Miki: ten dwukropek to dzielenie czli kreska ułamkowa

tak
5 gru 21:35
Miki:
3x - 1
tak ma być ----------- >2 Dziedzina : x≠ - 2
x + 2
3x - 1 -2(x+2) 3x -1 -2x -4 x - 5
--------------------- > 0 <=> ---------------- >0 <=> ---------- >0
x+2 x +2 x +2
czyli (x-5)(x+2) >0 x
1 = 5 x
2 = -2
czyli rozw; x ⊂(-∞, -2) U ( 5,∞)
5 gru 21:43
martuś: dla jakiej wartości parametru k miejsce zerowe funkcji f(x)=1/2x2 - (k-1)x+k+3 należą do
zbioru A={x ; x należy do R ; |x- 1,5| <3,5. pomóżcie
6 gru 18:17
z:: Jaką masz odp. do tego zad

Czy masz
6 gru 18:43
asia: pomóżcie graniastosłupy
6 gru 18:49
Mario :D: prosze pomocy, nie wiem jak to zrobić
zad
Jaką figurę tworzą wszystkie punkty przecięcia prostej y= -2x + k+ 2 z prostą y= x- 2k
+1
i k należy do R. Napisz równanie tej krzywej.
Dzięki z góry za pomoc
7 gru 16:30
yoco:
trzeba rozwiazać układ równań z k
x -2k = -2x +k +2 <=> 3x = 3k +2 <=> x = k +2/3
to y = k+2/3 - 2k <=> y= - k +2/3
wyliczamy k z pierwszego i drugiego i porównujemy
k= x -2/3 i k= - y +2/3
x - 2/3 = - y +2/3 → y = - x +4/3 --- a to jest równanie prostej
czyli szukana krzywa jest prosta o równaniu y = - x +4/3
7 gru 16:41
Mario :D: skąd sie wzięło k= x - 2/3
7 gru 17:19
Mario :D: juz wiem wielkie dzieki
7 gru 17:21
Mario :D: Jak odpowiedzieć na pytanie ?
Jakiej postaci są rozwiązania tego układu ?
7 gru 17:34
yoco:
To zbiór punktów należacych do prostej y = - x + 4/3
7 gru 18:05
andzia: 2(x-y) dla x=3,y=4
9 gru 14:29
yoco: O co Ci chodzi? podstaw za x i y i już

2(3 -4) = 2*(-1)= -2
9 gru 14:54
Ania : Hej!
Pomozecie mi w kilku zadaniach?
Zad.1
Jaką długosc ma przekatna kwadratu o obwodzie 36cm.?
Zad.2
Jaki obwód ma trójkąd równoboczny o polu 4
√ 3 ?
Zad.3
Jaką długosc ma krótsza wysokosc równoległoboku, jesli wiadomo, ze dłuzsza ma długosc
6cm, a boki mierzą 3cm i 9 cm?
Bardzo prosze o pomoc

Dziękuje
14 gru 14:26
Ania : Prosze pomozecie mi
14 gru 18:22
b.: 1., 2. -- poszukaj sobie wzorów, np. klikając po lewej u góry ,,geometria na
płaszczyźnie''
14 gru 19:53
Ania : ale zróbcie mnie te 3 zadanka prosze
14 gru 21:53
Ania : prosze wytłumaczcie mi jak to się robi
14 gru 21:55
luna: to sa bardzo proste zad> jak Ci zrobimy to jak sie nauczysz

napisał Ci "b" ,że zajrzyj do wzorków i to naprawde nie trudne
14 gru 22:09
luna: No napiszę Ci

tylko to nie tak ma wygladać pomoc,że odpiszesz i co daleJ

1/ 4a= 36 czyli a = 9 cm
d= a
√2 -- wzór na przekatna kwadr.
czyli d= 9
√2 cm
2/ P= a
2*
√3 /4 --- wzór na pole trójkata równobocz.
a
2√3 /4= 4
√3
czyli a
2√3= 16
√3 a
2= 16 to a= 4 cm
więc obwod trójkata O+b= 3*a = 3*4 = 12 cm
2
3/
P= a*h
1 lub P= b * h
2
3*6= 18 cm
2 18 = 9*h
1 to h
1 = 18/9 = 2 cm
o to Ci chodziło

aby tylko przepisać tak

to nigdy nie nauczysz sie i dalej będa kłopoty

przemysl to i naucz sie korzystać ze wzorków bo to podstawa
by nie mieć kłopotów w dalszej nauce OK

powodzenia w przepisywaniu
14 gru 22:21
Ania : xD dzieki przemyslałam to i to troche zaczełam rozumiec
14 gru 22:31
mat: rozwiąż podane równania i nierówności:
2(3x-1)+x(x+3)=8x
14 gru 22:36
14 gru 22:42
mat: to są wielomiany i chodzi o sposoby zastosowania twierdzenia Bezaut.
niewiem którą metode zastosować 1,2 czy 3?
14 gru 22:52
luna:
Przecież w tym przykładzie wyjdzie ci wyrażenie kwadratowe
wiec delta i tyle

tw. Bezouta gdy stopnie wyższego niż drugi to zgoda

a tu masz kwadratowe

myślałam ,że to podstawówka zarzuca nas takimi prostymi zad, sorry
napewno dasz radę
14 gru 23:01
luna:
otrzymasz równanie
x
2 +x - 2 =0 Δ= 9 itd juz chyba wiesz to
14 gru 23:02
SABCIA: γ=2x
16 gru 11:29
ewcia: plis pomocy (2xdo potegi2-1)do potęgi2+x(x+32)+(1-2x) do potęgi 2-(3x+4)do potęgi=
16 gru 19:00
mm4: ale off
16 gru 19:03
ewcia: proszę pomóżcie
16 gru 19:11
gaga:
Ewcia napisz to porzadnie


! bo każdy znak jest bardzo ważny

z boku po lewej str. masz instrukcje jak sie to robi

zobacz tam napisane
wpisz a otrzymasz
wtedy Ci pomoe bo nie moge Twoich zapisów rozszyfrować OK
16 gru 19:48
gaga:
Ewcia napisz zad na nowym
poście ,bo ten juz za bardzo zapchany

u góry masz na niebiesko
dodaj nowe zad kliknij na
to
wpisz zad, i swój nicek i wtedy będziemy pomagać ok
16 gru 20:04
ewcia: jest tam ktoś
16 gru 20:39
16 gru 20:44
ewcia: (2x2 -1)2+x (x+32)+(1-2x)2-(3x+4)2
16 gru 20:54
ewcia: jak się pisze ułamki
16 gru 20:59
ewcia: halo jest tam ktoś
16 gru 21:03
16 gru 21:08
gaga:
Ewcia w pierwszym nawiasie chyba tak (2x - 1)2
16 gru 21:10
gaga:
Ojjjjj sierotko nie napisałass czy to równanie
czy tylko działania wykonać

napisz co to ma być
16 gru 21:12
help plx ;p: 1. liczba -7 jest miejscem zerowym funkcji liniowej f(x)=(3-a)x+7 dla
A.a=-7 B.a=2 C.a=3 D.a=-1
2.liczba 1 jest miejscem zerowym funkcji liniowej f(x)=(2-m)x+1.Wynik stąd,że:
A.m=0 B.m=1 C.m=2 D.m=3
Proszę o pomoc i jak można to szybko prosze
17 gru 21:52
mm4: 1 b
2 d
17 gru 22:05
help plx ;p: a można by to jakoś rozpisac? bo za takie coś to tylko mnie nauczycielka pociśnie
17 gru 22:22
eta:
w 1/ powiesz Pani tak
f( -7)= 0 czyli (3 - a)*(- 7) +7 =0
czyli -21 +7a +7=0 to 7a = 14 /:7 to a = 2
w 2/ f(1)= 0 to (2 - m) *1 +1 =0 to 2 - m +1=0
to - m= - 3 to m = 3
może być

zrozumiałeś
17 gru 22:40
help plx ;p: To jeszcze tylko poproszę bardzo o 1 zadanie

3.O funkcji liniowej f wiadomo,że f(1)=2 oraz,że do wykresu tej funkcji należy punkt
P=(-2,3).wyznacz wzór tej funkcji. Z góry dziękuje za wszystko eta bo z wypowiedzi mm4
niemam rozwiazań zadań tylko odpowiedzi równie dobrze moge je rano przepisać od kogoś

a z rozwiazaniami gożej bo matma jest jutro 1 lekcja
17 gru 22:47
eta:
y = ax +b --- do tego zapisu potrzebne a i b
więc f(1)= 2 to oznacza że x = 1 y = 2
czyli wstawiasz do równania funkcji
zatem 2= a*1 +b czyli ładniej a+b=2
drugie równanie
P(-2,3) czyli x = -2 y = 3 podobnie
3= a*(-2) +b ładniej -2a +b = 3
mamy układ równan
a+b = 2 I*2
-2a +b = 3
to
2a +2b = 4
-2a + b = 3
----------------
= 3b = 7 to b = 7/3 więc a - 7/3 =2
to a = 2 +7/3 to a = 4 i 1/3= 13/3
wzór funkcji y = 13/3 *x + 7/3
17 gru 23:02
eta:
pomyłka bo juz późno i oczy źle widzą

a +7/3 = 2 to a = 2 - 7/3 a = - 1/3
czyli y = - 1/3 *x + 7/3 teraz ok sorki
17 gru 23:07
help plx ;p: Bardzo Ci dziękuje
17 gru 23:09
eta:
Wiesz że masz poprawić bo sie pomyliłam w pisaniu
17 gru 23:11
monia: szukam pomocy jestem załamana
19 gru 20:01
monia: Rozwiąż algebraiczne i graficznie układ równań
{x+y=-3
{3x-2y=-4
pomocy
19 gru 20:13
iti:
!/ algebraicznie
mnożymy pierwsze równanie przez 2
2x+2y= - 6
3x - 2y = - 4
----------------
5x = - 10 to x = - 2 wstawiamy za x do pierwszego
- 2 +y = - 3
to y = - 1 para (- 2, - 1) jest rozwiązaniam
2/ graficznie z samej nazwy czyli narysować wykresy obydwu prostych
powinny się przeciąc w punkcie (- 2, - 1)
y= - x - 3 --- to równanie dla pierwszej prostej
wybierz np x = 1 to y= - 4 (1, - 4)
x= - 1 to y= 2 ( -1,2),
przez te punkty poprowadź tę prostą
dla drugiej prostej
-2 y = - 3x -4 /

-2)
y = 3/2 *x +2 wybieramy np; x = 2 to y = 5 (2,5)
x = - 4 to y= - 4 ( - 4, -
4)
rysujesz drugą i powinny sie przeciąc w punkcie (- 2, -1)
bo on jest rozwiazaniem przy metodzie algebraicznej
teraz masz tylko porzadnie narysować wykresy powodzenia !
19 gru 20:27
iti:
Tam gdzie wyskoczył "ufoludek " jest podzielić
19 gru 20:27
Crank: f(x)=(x3+2x2-x-2)/x2+x-2 Jak to sprowadzić do najprostszej postaci? help!
20 gru 11:58
Crank: doszedłem do tego, że (-x2+1)/x-1 ale teraz jak wykres zrobić ?
20 gru 12:26
zeta:
A mnie wyszło ,że f(x)= x+1
bo x2 +x -2=0 Δ=9 √Δ=3 x1= 1 x2= - 2
czyli rozkład mianownika jest
(x -1)(x+2)
teraz rozkład licznika W(1)= 1+2 - 1 - 2= 0
czyli dzielimy W(x) przez (x-1) otrzymując x2 +3x +2
a tu x1= - 1 x2= - 2 czyli rozkład licznika jest
(x -1)(x+1)(x+2)
(x -1)(x +1)(x +2)
tak więc f(x) = ----------------------- = x+1 zał. x≠1 i x≠ - 2
(x -1)(x +2)
f(x) = x +1
20 gru 14:23
%3Cpre%3E%3Cb%3Emloda%20kk%3A%3C%2Fb%3E%20kto%20potrafi%20to%20rozwiazac%20y%3D2x%2B3%0A%3C%2Fpre%3E
2 sty 20:08
nuti: 1
[y
3:(y
2*y
-3]
4: [y
-4 * --- ]
-3
y
-2
pomoże mi ktoś to rozwiązać

plisssss
3 sty 18:10
nuti: średni wiek uczestników szkolenego koła teatralnego wynosi 11lat.Najstarszy uczestnik ma
17 lat,a średni wiek pozostałych jest równy 10 lat.ile uczniów uczestniczy w zajęciach
koła teatralnego?
pomoże mi ktoś jeszcze to zadanie rozwiązać

proszeeee
3 sty 18:16
Oluska: P (x) = 3 (x=4)(x=3)(x-3) zrobione
8 sty 15:47
Kef: Czesc, nuti. Nie jestem z tego dobry, ale wyobrażam to sobie tak: x to średni wiek
jednego pozostałego, y to liczba tych pozostałych. Zatem (xy)/y = 10. Wobec tego xy = 10
y , więc x=10.
Teraz zajmiemy się całym zespołem: ((xy) + 17)/(y+1) = 11. Podstawiam wyliczony wcześniej
x:
(10y +17)/(y+1) = 11. Mnożę całość przez (y+1): 10y + 17 = 11y +11, Wychodzi, że y (czyli
liczba pozostałych) = 6! Sprawdź sam! Pozdrawiam.
8 sty 18:10
Mickej: od października do stycznia robić zadanie nice
8 sty 18:14
nuti: dzięki Kef
9 sty 22:51
gocha: w pewnym mieście przez trzy kolejne lata badano zmianę liczby ludności. W pierwszym roku
liczba ludności wzrosła o 4% , w drugim zmalała o 4% , a w trzecim się nie zmieniła. ile
wyniosła średnia,procentowa zmiana liczby ludności w ciągu tych trzech lat? wynik podaj
z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku.
czy mógł by mi ktoś w tym pomoc bo nie wiem jak to rozwiązać

prosze
9 sty 23:04
gosia: cześć prosze rozwiążcie mi to (89x+62)-(53x+97)=(67x+58)-(43x+47)
12 sty 17:27
paulina: plis kto mi pomoże
12 sty 20:19
asia: y=3x+6
12 sty 20:39
asia: 3x+5y=8
-x+y=1
12 sty 20:51
12 sty 20:54
Paula: Długości boków równoległoboku są równe 16cm. i 20cm. Wysokość opuszczona na krótszy bok
ma dłgość 5cm. Jaką dugośc ma wysokośc opuszczona na dłuższy bok?
14 sty 17:47
Eta:
Napisz dwa wzory na pola
P1= a*h1 i P2= b*h2 P1 = P2
czyli P1= 16* 5= 80 cm2
czyli
b*h2= 80
20 *h2= 80
h2= 4cm
Odp h2 = 4cm --- to dług. wysokości opuszczonej na bok 20 cm
14 sty 17:53
jana: 52
15 sty 13:00
on: 25
15 sty 13:05
Angelika : y+2-(3-x)=0
x-2=5-(2-y)
To są układy równań i jak mam to obliczyc ma wyjsc x=3 y=-2
15 sty 15:13
Tau:
Uporządkuj obydwa równania i rozwiąż dowolną metodą!
np. przeciwnych współczynników lub podstawiania!
Dasz radę!...
15 sty 15:15
Radek: 3x = 2x - 3
15 sty 20:35
g:
15 sty 20:36
arek: 2x + y =9
5x - 4y =3
16 sty 21:44
arek: prosze pomurzcie
16 sty 21:45
Weroniczka: y=-x+3x+4
18 sty 11:17
Weroniczka: jak to obliczyc...y=-x+3x+4
18 sty 11:17
kasia: ≤f
18 sty 12:32
radek: Ωgδ52=
18 sty 12:33
asia: pomóżcie w zadaniu plis

18 sty 13:53
asia: pomóżcie mi jestem tam gdzie sisi mam 3 odpowiedzi
18 sty 13:55
18 sty 14:12
19 sty 17:40
weronika: |2x+7|<9
19 sty 21:11
puma:
Ile ma podstaw?.... wiesz? ... no dwie!
to jakim wielokatem musi być podstawa?
by graniastosłup miał 14 " wierchołków"

nie wierzę,ze tego nie wiesz

no 7-em
19 sty 21:27
puma:
Do Weroniki!
I 2x +7I <9 <=> 2x +7 <9
i 2x +7 > - 9
rozwiąz układ nierówności i podaj jako odp; część wspólną
obydwu! i to już będzie odp:
19 sty 21:29
ola: 2x+7<9 i 2x+7>-9
rozwiąż i poszukaj częśći wspólnej
19 sty 21:56
jjj: 2x(3x-4)-6(x-5)2
26 sty 15:32
kuba: 8x=3
26 sty 19:25
kuba: 8x=3
26 sty 19:27
kuba: 8x=3
26 sty 19:28
Paulina: jak mam obliczyc wyrazenie aby je doprowadzic do najprostrzej postaci? jest to miedzy
innymi.... I3x-1I+ x -I2+2xI pomozcie jak mozecie
29 sty 15:34
marti2003: Proszę o pomoc!
Przedstaw sumę algebraiczną w postaci iloczynu dwóch wielomianów
2x(kwadrat) - 2a(kwadrat) + 3ax
2 lut 17:33
marti2003: Proszę o pomoc!
Przedstaw sumę algebraiczną w postaci iloczynu dwóch wielomianów
2x(kwadrat) - 2a(kwadrat) + 3ax
2 lut 17:33
200: x + 2y=9
y-1=3x
2 lut 17:48
lola: (2x-3y)(4y-5+5x)
5 lut 11:13
lola: doprowadź do najprostszej postaci
5 lut 11:15
lola: proszę o pomoc niech ktoś doprowadzi mi to do najprostszej postaci:
a) (2x-3y)(4y-5+5x)
b) (2a-b)kwadrat-3(a-4)(a+4)
c) 2(2x-y)+(4x+2y)(2y-4x)
d) (x+2)sześcian-4x(5x-3)kwadrat
5 lut 11:22
ewa29a: -(-(-(-5)))+(-4)x(8-12)-(-(-3))x(-12)/(-(-6))prosze o pomoc w obliczeniu tego przykladu z
obliczeniami
11 lut 17:50
ewa29a: -(-(-(-5)))+(-4)x(8-12)-(-(-3))x(-12)/(-(-6))prosze o pomoc w obliczeniu tego przykladu z
obliczeniami
11 lut 17:51
Mariusz: OKRĄG
Napisz równanie okręgu którego środek znajduje się na prostej k, przechodzącego przez
punkty A i B jeśli
k: y= -2x -2 A(5, 10 ) B( 3, 12)
17 lut 16:35
Mariusz: OKRĄG
Napisz równanie okręgu którego środek znajduje się na prostej k, przechodzącego przez
punkty A i B jeśli
k: y= -2x -2 A(5, 10 ) B( 3, 12)
17 lut 16:35
norek: 2(8-x)-3(9-x)=0 -(3x+1)+5x-2=1 3(x-2)-5x=10 (4x-5)-2(x+3)= -4
6 mar 16:14
norek: 2(8- x)-3(9-x)=0 -(3x+1)+5x-2=1 3(x-2)-5x=10 (4x-5)-2(x+3)= -4 pomocy
rozwiazac rownania
6 mar 16:28
karolina: x=-y
x-y=6
8 mar 21:36
Marta: Jeżeli w grypie n osób każdy z każdym wita się przez podanie ręki, to liczba uścisków
dłoni wynosi jedna druga n(n-1).
a) Obilcz ile uścisków dłoni wymieniliby,witając się w ten sposób:
czterej panowie: wszyscy uczniwoie twojej klasy:
( w mojej klasie jest 29 osób)
12 mar 18:10
Marta: Jeżeli w grypie n osób każdy z każdym wita się przez podanie ręki, to liczba uścisków
dłoni wynosi jedna druga n(n-1).
a) Obilcz ile uścisków dłoni wymieniliby,witając się w ten sposób:
czterej panowie: wszyscy uczniwoie twojej klasy:
( w mojej klasie jest 29 osób)
12 mar 18:11
Miczka: do wykresu funkcji liniowej należy początek układu współrzędnych O(0,0) oraz punkt A
(3,2).podaj wzór tej funkcji
15 mar 15:08
Miczka: do wykresu funkcji liniowej należy początek układu współrzędnych O(0,0) oraz punkt A
(3,2).podaj wzór tej funkcji
15 mar 15:10
kasia89: prosze pomóżcie:
1.Trójkat równoboczny ABC o boku a zgięto pod kątem prostym wzdłuż prostej przechodzącej
przez środki boków AB i AC. Oblicz odległość wierzchołka A tego trójkąta od boku BC.
2.Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy a i wysokości h. Wyraź
za pomocą danych wielkości funkcje trygonometryczne:
a) kąta (alfa) nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy
b) kata (beta) nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
21 mar 15:06
kasia89: prosze pomóżcie:
1.Trójkat równoboczny ABC o boku a zgięto pod kątem prostym wzdłuż prostej przechodzącej
przez środki boków AB i AC. Oblicz odległość wierzchołka A tego trójkąta od boku BC.
2.Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy a i wysokości h. Wyraź
za pomocą danych wielkości funkcje trygonometryczne:
a) kąta α nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy
b) kata β nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
21 mar 15:07
olek: 3x-y+2x
22 mar 17:17
Olaa: Nie wiem jak to zrobic Pomózcie

POLECIENIE : WYŁĄCZ WSPÓLNY CZYNNIK PRZED NAWIAS :
xy-x
y=
12ab
+16b
=
x
3-2x
+x=
2xy+3x-x
y=
23 mar 17:58
Olaa: Nie wiem jak to zrobic Pomózcie

POLECIENIE : WYŁĄCZ WSPÓLNY CZYNNIK PRZED NAWIAS :
xy-x
2y=
12ab
2+16b
=
x
3-2x
2+x=
2xy+3x-x
2y=
23 mar 17:59
Olaa: Nie wiem jak to zrobic Pomózcie

POLECIENIE : WYŁĄCZ WSPÓLNY CZYNNIK PRZED NAWIAS :
xy-x
2y=
12ab
2+16b
=
x
3-2x
2+x=
2xy+3x-x
2y=
23 mar 18:10
łukasz: y=2x−1
24 mar 20:46
łukasz: napisz wykres funkcji y=2x−1
24 mar 20:48