a
izii: Dla jakiego parametru p równanie x3−(p+1)x2+px ma trzy różne pierwiastki, gdzie jeden z nich
jest średnią arytmetyczną dwóch kolejnych.
23 paź 17:44
Aga1.: wyłącz x przed nawias.
23 paź 17:51
ax:
... nie ma równania

x[x
2−(p+1)x+p]=0
x
1=0
Δ=p
2+2p+1−4p=p
2−2p+1=(p−1)
2
Δ=|p−1|
itd
23 paź 17:54
izii: Wyszła mi odpowiedź p=−1.
23 paź 18:22
ax:
czy tylko?
23 paź 18:25
Mila:
x[x
2−(p+1)x+p]=0
x
0=0
[x
2−(p+1)x+p]=0 ma dwa różne pierwiastki ⇔Δ>0
Δ=(p+1)
2−4p=p
2+2p+1−4p=p
2−2p+1=(p−1)
2
(p−1)
2>0 ⇔p≠1
1)
p=−1
lub
x
1=2x
2
x
1+x
2=p+1
3x
2=p+1
x
1*x
2=p
2x
22=p
2*(p+1)
2=9p
2p
2+4p+2=9p
2p
2−5p+2=0
Δ=25−16=9
| | 5−3 | | 1 | | 8 | |
p= |
| = |
| lub p= |
| =2 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
Sprawdź podstawiając do równania, albo z odpowiedzią.
23 paź 18:57
izii: Nie mam odpowiedzi, wziąłem pod uwagę tylko 1) opcję ;<
23 paź 20:40
Mila:
x
2−(p+1)x+p=0
1) p=−1
mamy równanie :
x
2−1=0
x=1 lub x=−1
2x
2−3x+1=0
Δ=9−8=1
| | 3−1 | | 3+1 | |
x1= |
| =1 lub x2= |
| =2 |
| | 2 | | 2 | |
3)
p=2
x
2−3x+2=0
Δ=1
| | 3+1 | | 3−1 | |
x= |
| =2 lub x= |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
23 paź 21:06
izii: :( No więc mam źle to zadanko

Szkoda, bo nie wpadłem na te 3 opcje. Dzięki za pomoc.
23 paź 21:07
Mila:
Po prostu nie rozważyłeś wszystkich sytuacji.
23 paź 21:25
izii: Wiem wiem. Niestety :\
23 paź 21:33