udowodnij, że
z: sin54°−sin18°=1/2
policzyłem ze wzoru, że sin54°−sin18°= 2sin18cos36 i stoje, ktoś pomoże?
23 paź 15:52
maro: popatrz na trójkąt prostokątny o kątach 54 i 36, i zobacz że cos36=sin54
zatem mamy: sin54−sin18=2sin18sin54, a tutaj już można się bawić do woooli

ja bym sobie podstawił np x=sin54 i sin18=y
co w rezultacie będzie x−y=2xy
trochę trzeba się tu pobawić... może można to rozwiązać inaczej, np znowu korzystając z
trójkąta prostokątnego (54,36 − a 36 to 18*2 więc nasuwa się od razu sin lub cos 2x), operując
jakoś na bokach trójkąta a,b i
√a2+b2, a zadanie jest bardzo fajne
23 paź 16:19
z: dobra, to pokombinuje dalej, dzięki
23 paź 16:24
Lorak: | 2cos36sin18cos18 | | sin36cos36 | | 2sin36cos36 | |
2sin18cos36 = |
| = |
| = |
| = |
| cos18 | | cos18 | | 2cos18 | |
| sin72 | | cos18 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| 2cos18 | | 2cos18 | | 2 | |
23 paź 16:31
maro: no jak prosto

, moje to po prostu inne podejscie do zadania... ale w rezultacie wyszłoby
pewnie to samo... tyle że nie jedzie się do warszawy z krakowa.... przez gdańsk
23 paź 19:08
Kacper:
23 paź 19:52
Eta:
Można też tak
| √5−1 | | √5+1 | |
wiedząc,że : sin18o= |
| i cos36o= |
| |
| 4 | | 4 | |
| √5+1 | | √5−1 | | 5−1 | | 1 | |
sin54o−sin2=18o=2cos36o*sin18o= 2* |
| * |
| = |
| = |
| |
| 4 | | 4 | | 8 | | 2 | |
23 paź 20:09