Funckja wykładnicza-równanie
Michał:
23 paź 15:13
Michał: Powinno wyjść x=1 v x=−1
23 paź 15:14
J:
| | 3x3 | | 3x3 | |
⇔ |
| = 3−x2 ⇔ |
| = 3−x2 ⇔ |
| | 3*3x | | 3x+1 | |
⇔ x
3 − (x + 1) = −x
2
23 paź 15:19
J:
no i wychodzi
23 paź 15:20
Michał: | | 1 | |
jak podstawe wezme |
| , to wychodzi mi x+1=0 v −x2+1=0 |
| | 3 | |
23 paź 15:29
J:
nie rozumiem o czym mówisz
23 paź 15:30
Michał: | | 1 | |
Bo moge mieć postawie 3 albo |
| i wychodzi x=−1 lub −x2+1=0 czyli x2=1 ⇔ xeR a nie x=−1 |
| | 3 | |
lub x=1 i nie wiem dlaczego mi tak wychodzi
23 paź 15:34
J:
3x3 − (x+1) = 3−x 2 ⇔ x3 − (x +1) = − x2
23 paź 15:34
J:
Rozwiąż ostatnie równanie .. dostaniesz: x = 1 lub x = − 1 ... koniec zadania
23 paź 15:35
J:
przecież rozwiązaniem równania: x2 = 1 są liczby: x = 1 lub x = −1
23 paź 15:36