równanie
Maryla27: Rozwiąż równanie
Proszę o pomoc.
23 paź 14:23
olekturbo: kiedy cosinus przyjmuje wartosc −1/2?
23 paź 14:24
J:
| | π | | π | |
⇔ cos(2x+1) = cos(−π/3) ⇔ 2x + 1 = − |
| + 2kπ lub 2x + 1 = |
| + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
23 paź 14:25
J:
pomyłka ... wycofuję post
23 paź 14:26
PW: To jest podstawowe równanie trygonometryczne typu
cosα = cosβ
− od takich zaczynamy, rozwiazania są znane.
Masz tylko jeden problem − dla jakiej β
23 paź 14:27
J:
| | 1 | | π | |
cos(2x+1) = − |
| ⇔ cos(2x+1) = −cos(π/3) = cos(π + |
| ) |
| | 2 | | 3 | |
| | 4 | | 4 | |
⇔ 2x + 1 = |
| π + 2kπ lub 2x + 1 = − |
| + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
23 paź 14:31
Maryla27:
Bardzo dziękuję.
23 paź 14:37