Rozwiąż równania:
Ania1307: Rozwiąż równania:
a) sin2 x+sinx−6=0 dla x z przedziału [0,2π]
b) −cos2 x+5/2sinx−1/2= 0 dla x z przedziału [0,2π]
c) 4(log2 cosx)2 +log2 (1+cos2x) = 3
d) sin2x −cos2x=1−2cos2 x + sinx
e)cosx− √3 sinx=1
23 paź 13:54
J:
a) podstaw: sin2x = t i masz: t2 + t − 6 = 0
23 paź 14:02
olekturbo: e)
| 1 | | √3 | | 1 | |
| cosx − |
| sinx = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
cos60cosx−sin60sinx = |
| |
| | 2 | |
x+60 = 60 + k*360 v x+60 = −60 + k*360
x = k*360 v x = −120 + k*360
23 paź 14:09
PW: Jeszcze o a)
W ogóle bym nie rozwiązywał

Wiemy, że
−1 ≤ sinx ≤ 1
i wobec tego
0 ≤ sin
2x ≤ 1.
Suma sin
2x + sinx nie osiąga wartości 6 dla żadnego x z dziedziny.
Chociaż ... prawdę mówiąc to jest rozwiązanie.
23 paź 14:19