Macierze metoda Gaussa
magda96: Witam. Mam pytanie dotyczące macierzy, a konkretnie metody eliminacji Gaussa. Czy mógłby mi
ktoś powiedzieć , czy jeżeli rozwiązuję układ i doprowadzam macierz do postaci "schodkowej",
gdzie na głównej przekątnej są liczby różne od zera, a TYLKO pod nią są zera, a nad nią są
różne liczby to czy to jest odpowiednia metoda?(później wypisuje rozwiązania układu od"dołu").
Pytam, bo widziałam że inni doprowadzają macierz do postaci jednostkowej, gdzie zarówno nad i
pod główną przekątną są same zera.
23 paź 13:40
PW: Jeżeli "wypisujesz rozwiązania od dołu", to wystarczy.
23 paź 14:00
wmboczek: metoda Gaussa − schodkowa
metoda Gaussa − Jordana − diagonalna
23 paź 14:51
magda96: Ok, dzięki

A mógłby mi ktoś krok po kroku pokazać jak zredukować za pomocą macierzy następujący układ
równań :
x−3y+4z+3t=2
2x+5y−2z+7t=3
x+8y−6z+4t=1
23 paź 14:59
PW: "Gołem okiem" widać, że jak odejmiesz od drugiego trzecie, to otrzymasz pierwsze. Macierze nie
są do tego potrzebne, chyba ze jako ćwiczenie nowej metody.
23 paź 15:18
magda96: Polecenie mówi ZA POMOCĄ MACIERZY więc jest to raczej konieczne.
23 paź 15:49