matematykaszkolna.pl
dowod uczennica: W kwadracie o boku 1 danych jest 51 punktow. Udowodnij, że istnieje kolo o promieniu 1/7 w którym znajdują się co najmniej 3 spośród tych punktów.
23 paź 13:01
olekturbo: Olimpiada
23 paź 13:31
uczennica: Tak
23 paź 13:34
PW: Trzeba pogłówkować i pokazać, że całą powierzchnię kwadratu można pokryć 25 kołami o
 1 
promieniach

(suma mnogościowa kół zawiera kwadrat). Wystarczy odpowiedni rysunek i
 7 
komentarz: − Gdyby w każdym z kół były co najwyżej dwa punkty, to punktów byłoby co najwyżej 50.
23 paź 13:55
PW: O licho, nie wiedziałem. Można skasować, kto ma uprawnienia.
23 paź 13:55
henrys: no niestety, też zacząłem pisać rozwiązanie ale w porę się zmiarkowałem o co idzie... jaki jest sens...
23 paź 14:26
uczennica: Olimpiada skończyła się o 12. A że mogliśmy sobie wziąć kartki na których były polecenia, to zdałam pytanie żeby wiedzieć czy dobrze zrobiłam emotka
23 paź 14:52
PW: No i?
23 paź 14:56
uczennica: Nie znam regulaminu, i to jest moje pierwsze pytanie na tej stronie, wiec nie wiem czy można udostępniać tu zadania z olimpiad. Ale to pytanie na pewno nie miało na celu pomagania mi na olimpiadzie itp. Jeśli komuś przeszkadza to można zgłosić żeby usuneli.
23 paź 15:07
PW: "No i?" oznaczało "pochwal się, czy rozwiązałaś dobrze". Wierzę, że "już po".
23 paź 15:12
uczennica: Nie skończyłam tego zadania. Ogólnie nie miałam pomysłu za bardzo dlatego dodałam je tutaj, żeby zaspokoić ciekawość
23 paź 15:16
PW: Teoretycznie było to zadanie na zastosowanie tzw. zasady pudełkowej (szufladkowej) Dirichleta. Mając 51 kulek i 25 szuflad nie można włożyć wszystkich kulek do szuflad tak, by w którejś nie znalazły się co najmniej trzy kulki. Twoim zadaniem było pokazanie tych 25 "szuflad" w postaci kół.
23 paź 15:29
uczennica: Prawdę mówiąc pierwsze słyszę takiej zasadzie, ale dzięki z pewnością poczytam na ten temat coś więcej emotka
23 paź 15:36