obliczyc ligarytm dziesietny
szatan: Rozwiązać
log x + 2 log (x + 2) = 16 log 1/10
23 paź 12:20
J:
założenia: x > 0 i x > −2
...⇔ log [x(x+2)2] = log10−16 ... a teraz dasz radę ?
23 paź 12:24
szatan: Założenia to po prostu x > 0, ale jak zrobić końcówkę?
x(x+2)2 = 1/1016
23 paź 12:30
J:
x(x+2)2 = −16*log10 ⇔ x(x+2)2 = −16
23 paź 12:31
szatan: No i co z tym dalej...?
23 paź 12:35
J:
... ⇔ x(x2 + 4x + 4) + 16 = 0
23 paź 12:36
szatan: przecież to jest nieprawda, co tam napisałeś.
Powinno być.
log x(x + 2)2 = −16
I to jest ciężko jakoś ruszyć...
23 paź 12:43
J:
racja ... pomyłka

i fakt, że ciężki przypadek: x(x + 2)
2 = 10
−16
może źle przepisany ?
23 paź 12:47
szatan: Ktokolwiek...?
23 paź 13:09
szatan: To nie idzie tego zrobić?
23 paź 15:39
J:
a skąd masz ten przykład ?
23 paź 15:40
szatan: Rozwiązanie istnieje w ogóle? Mógłby ktoś spróbować.
24 paź 00:41
5-latek: Wiesz wolfram pokazuje ze tak
24 paź 00:46