Wyznaczanie asymptoty poziomej/ukośnej
Vetuz: Wyznaczanie asymptoty poziomej/ukośnej
Df: x ∊ R
Funkcja posiada asymtote poziomą o równaniu y=2
Czy asymptote ukośna tez bedzie miala?
23 paź 00:32
zombi: Nie
23 paź 00:43
Janek191:
23 paź 06:11
PW: Albo ukośna, albo pozioma. Może się zdarzyć, że
limf(x) = a
x→+∞
i jednocześnie
limf(x) = ∞
x→−∞
i wtedy przy spełnieniu pewnych warunków może być "lewostronna ukośna, prawostronna
pozioma", ale w tym zadaniu granica funkcji zarówno przy x→+∞ jak i przy x→−∞ jest równa 2 −
prosta y = 2 jest asymptotą zarówno lewo− jak i prawostronną. Niemożliwe jest istnienie
jeszcze innej asymptoty.
23 paź 09:52