Rownania kwadratowe
Daia: Równanie (100x−99)2−6(100x−99)+8=0 można rozwiązać wprowadzając niewiadomą pomocniczą
t=100x−99. Otrzymamy wowczas rownanie t2−6t+8=0. Rozwiazaniami rownania z niewiadoma t są
liczy t1=2 oraz t2=4.Zatem 100x−99=2 lub 100x−99=4, stad otrzymujemy x=1,01 lub x=1,03.
Wykorzystujac powyzsza metodę rozwiaz rownanie
(x2+x−7)2+6(x2+x−7)+5=0
Proszę o pomoc bo za nic mi nie chce wyjść prawidłowy wynik.
22 paź 23:12
5-latek: t=x2+x−7
wiec t2+6t+5=0
22 paź 23:14
Daia: Tak robię, delta to 16, t1 to −5 a t2 to −1
22 paź 23:16
Eta:
t2+6t+5=0 ⇒ (t+5)(t+1)=0 ⇒ t= −5 v t= −1
to x2+x−7=−5 v x2+x−7= −1
x2+x−2=0 v x2+x−6=0
(x+2)(x−1)=0 v (x+3)(x−2)=0
dokończ............
22 paź 23:18
Mila:
x
2+x−7=t
t
2+6t+5=0
Δ=36−20=16
t=−5 lub t=−1
x
2+x−7=−5 lub x
2+x−7=−1⇔
x
2+x−2=0 lub x
2+x−6=0
Δ=9 Δ=25
| | −1−3 | | −1+3 | | −1−5 | | −1+5 | |
x= |
| lub x= |
| lub x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
x
1=−2 lub x
2=1 lub x
3=−3 lub x
4=2
22 paź 23:19
Eta:
22 paź 23:20
Daia: Dziękuję, nie wpadłam na obliczanie dwóch delt w jednym zadaniu.
22 paź 23:23
5-latek: x2+x−7=−1
x2+x−6=0
Δ=25
x1=−3
x2= 2
tak samo rozwiąż drugie równanie
x2+x−7=−5
22 paź 23:24
5-latek: czyli za długo pisałem
Panie już Ci rozwiazaly . Pozdrawiam
22 paź 23:25
Daia: A jak zacząć to: (x2+x−5)2−3(x2+x+1)+20=0
Wyrażenia w nawiasach powinny być takie same, ale jak do tego doprowadzić?
22 paź 23:26
Eta:
x2+x−5=t to x2+x+1=t+6
zatem: t2−3(t+6)+20=0
............ kontynuuj
22 paź 23:31
ICSP: −3(x2 + x + 1) = −3(x2 + x − 5 + 6) = −3(x2 + x − 5) − 18
22 paź 23:33
Daia: Dziękuję raz jeszcze!

Istnieją jakieś sposoby na naukę kombinowania, widzenia czegoś co nie ma? Jak w powyższym
przykładzie?
22 paź 23:36
Eta:
22 paź 23:39
Eta:
"trening, trening i jeszcze ...... trening" ( czytaj rozwiązywanie dużej ilości zadań
22 paź 23:40
Daia: Ta, chciałabym zeby dobrze szlo, wyszło mi x1=−2 a x2=−1
Co ja robię...?
22 paź 23:40
Daia: Nie ważne, jeszcze x, to jest dopiero t
22 paź 23:42
Daia: Ale mimo to, x tez wyszedł kompletnie inny niż powinien, wymiekam
22 paź 23:46
Daia: Może ktoś zrobiłby?
22 paź 23:46
Eta:
t2−3t+2=0 ⇒ (t−2)(t−1)=0 ⇒ t= 2 v t= 1
to:
x2+x−5=2 v x2+x−5=1
x2+x−7=0 v x2+x−6=0
................... dokończ
22 paź 23:50
Daia: Delta pierwszego to √29
Delta drugiego √25 ?
22 paź 23:54
Eta:
taaak
22 paź 23:59
Eta:
√25=5
| | −1+√29 | | −1−√29 | |
x= |
| v x= |
| v x=3 v x= −2 |
| | 2 | | 2 | |
23 paź 00:01
Daia: Dziękuję, zrobiłam przerwę i wracam z pytaniem: kiedy ustala się dziedzinę ze np. x ≥0?
23 paź 00:28
Daia: I dlaczego 22 paź 23.50
To:
t2−3t+2=0 ⇒ (t−2)(t−1)=0 ⇒ t= 2 v t= 1
Jest rozłożone na nawiasy a nie zwyczajnie policzona delta?
To był właśnie powód moich nieudanych obliczeń..
23 paź 00:40
5-latek: Bo to jest prosty przykład do policzenia i Eta
−3=(−2)+(−1)
2=(−2)*(−1)
23 paź 10:18
Daia: kiedy ustala się dziedzinę ze np. x ≥0?
23 paź 17:22
Aga1.: y=√x , x≥0
23 paź 17:27
Daia: Dziękuję, tylko i wyłącznie? A √x2 ?
23 paź 22:00
Kacper:
√x2=|x|, x∊R
23 paź 22:01