matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
....:
mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak obliczyć wartość w np. takim przykładzie:
17π
cos
6
22 paź 21:57
Aga1.:
17
5
5
π=2
π=2π+
π
6
6
6
17
5
5
1
cos
π=cos(2π+
π)=cos
π=cos(π−
π)=
6
6
6
6
22 paź 22:01
:):
17π
12π+5π
5π
=
=2π+
6
6
6
z kolei cos(α+2π)=cos(α)
17π
5π
więc cos(
)=cos(
)
6
6
Przyda się jeszcze : cos(π−α)=−cos(α)
5π
5π
π
wiec cos(
)=−cos(π−
)=−cos(
)=−cos(30stopni)
6
6
6
22 paź 22:03