Granica (Kryszewski, Włodarski)
Haise: Przykład rozwiązałam, ale otrzymałam odpowiedź inną niż w książce ( e32 ), natomiast mi
i w programie Wolfram alpha wychodzi 0. Rozwiązywałam w taki sposób:
(granica oczywiście przy n→∞)
n2+2
2
n2(1+
)
n2
lim(
)n2 = lim [
)]n2 =
2n2+1
1
2n2(1+
2n2
1
[(1+
)0,5n2]2
0,5n2
lim
=
1
2n2[(1+
)2n2]0,5
2n2
e2
e1,5
lim
= lim
=0
2n2e0,5
2n2
Czy rozwiązałam to poprawnie i w odp jest błąd, czy to ja zrobiłam coś źle?
22 paź 21:49
:):
n2+2
=(
)
2n2+1
2
1+
n2
1
=(
)→
1
2+
n2
2
n2+2
wiec (
)n2→0 (takie 1/2 do nieskoncznosci)
2n2+1
22 paź 21:56
Haise: Wychodzi więc na to, że do książki zakradł się błąd
22 paź 22:00
Aga1.: @ Haise w drugiej linijce masz błąd w mianowniku n2 skróci się
W ostatniej linijce nie powinno być lim i n2.