Pierwiasteki wymierne wielomianu
wes12: Rozwiąż, równanie, wiedząc, że ma ono pierwiastek wymierny.
2x3+2x2+x+1/4=0
22 paź 21:47
Janek191:
| | 1 | |
− |
| jest pierwiastkiem tego równania, bo |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2*(− |
| ) + 2* |
| − |
| + |
| = 0 |
| | 8 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( 2 x3 + 2 x2 + x + |
| ) : ( x + |
| ) = 2 x2 + x + |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
−2 x
3 − x
2
−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0
Δ = 1 − 4*2*0,5 = − 3 < 0 − brak innych pierwiastków
Odp.
x = − 0,5
========
23 paź 06:50
pigor: ..., jeśli już wiemy, że L(−
12)=0, to M−u możesz
np.tak :
2x3+2x2+x+14= 0 /*4 ⇔ 8x
3+8x
2+4x+1= 0 ⇔
⇔ 8x
3+4x
2+4x
2+2x+2x+1= 0 ⇔ 4x
2(2x+10+2x(2x+1)+1(2x+1)= 0 ⇔
⇔ (2x+1)(4x
2+2x+1)= 0 ⇔ (2x+1)(3x
2+x
2+2x+1)= 0 ⇔
⇔ (2x+1)(3x
2+(x+1)
2)=0 ⇔
x= −12 . ...
23 paź 15:33