dowod, pomocy!
uczennica: Udowodnij ze równania ax+bx+c=0 i cx+bx+a=0 gdzie a≠c, mają wspólny pierwiastek ⇔gdy
|a+c|=|b|
22 paź 21:31
pigor: ..., jak mam rozumieć ten plusik
+ w wykładniku (na górze)

.
22 paź 21:46
uczennica: Do kwadratu
22 paź 21:54
anaisy: Niech r będzie tym pierwiastkiem. Wtedy ar2+c=−br oraz cr2+a=−br, skąd ar2+c=cr2+a⇒
⇒ar2−cr2=a−c⇒|r|=1. Podstawiamy r=1 lub r=−1 do równości ar2+br+c=0 i mamy koniec
22 paź 22:04
uczennica: Skąd się bierze a−c⇒|r|=1?
22 paź 22:17
pigor: ..., M−u możesz, np. tak :
niech xo − ich wspólny pierwiastek, to :
axo2+bxo+c=0 i cxo2+bxo+a=0 /+ stronami ⇒
⇒ (a+c)x2+2bxo+a+x= 0 i Δ=0 ⇒ 4b2−4(a+c)2=0 ⇔
⇔ (a+c)2= b2 ⇔ |a+c| = |b| c.n.u.
22 paź 22:29
uczennica: A delta dlaczego jest równa zero?
22 paź 22:35
pigor: ..., bo równanie
kwadratowe zupełne ma jedno rozwiązanie ..., kiedy
22 paź 22:41
anaisy: pigor Twoje rozwiązanie wymaga jeszcze pewnego uzasadnienia. Rzeczywiście, x0 jest
pierwiastkiem równania (a+c)x2+2bxo+a+c=0, ale skąd wiadomo, że równanie
(a+c)x2+2bxo+a+c=0 nie ma jeszcze jednego pierwiastka, takiego który nie jest
pierwiastkiem ani jednego z równań ax2+bx+c ani cx2+bx+a.
uczennica: ar2−cr2=a−c ⇔r2(a−c)=(a−c) ⇔r2=1.
23 paź 16:31
pigor: ..., racja, ciekawe z jakiego poziomu to zadanie ? ...
i przepraszam za ten x zamiast c (w głowie siedziało c );
24 paź 11:34