Funkcja okresowa
Mageage: Funkcja f(x) = 8sin(96x) jest funkcją okresową o okresie T =? Jak się robi takie coś, byłbym
wdzięczny za przykłady dla cos i tg bo wgl nie mam pojęcia o co tu chodzi.
22 paź 20:32
22 paź 20:57
Eta:
| | π | |
tg(5x) to T= |
| bo okres podstawowy tg x jest π |
| | 5 | |
| | π | |
tg(0,5x) to T= |
| = 2π |
| | 0,5 | |
| | 2π | | 2 | |
cos (3x) to T= |
| = |
| π bo okres podstawowy cosx jest 2π |
| | 3 | | 3 | |
itd ............................
22 paź 21:01
Mageage: Dziękować, rozumiem. Jeszcze jedno pytanie, mianowicie dlaczego f(x) = sin(x/2) − cos(12x)
będzie 4π a nie 356π
22 paź 21:22