okrag opisany na trojkacie
brzoza: Na okręgu o promieniu 4 opisano trójkąt prostokątny o jednej z przyprostokątnych długości
10.Oblicz długości pozostałych boków.
9 gru 20:47
Basia:

x+r=10
x+4=10
x=6
(x+r)
2+(y+r)
2=(x+y)
2
10
2+(y+4)
2=(6+y)
2
100 + y
2+8y+16=36+2y+y
2
6y = −80
y = −
806
niemożliwe; y>0 (dłigość odcinka)
zadanie nie ma rozwiązania
10 gru 00:17
Maciek: Jak to nie ma rozwiązania?
Długości boków:
a = 10
b = 24
c = 26
102+242=262
10 gru 01:35
Basia: a policz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt
10 gru 01:39
Basia:
sinα=
1026 =
513
| | a | | 10 | |
R = |
| = |
| =13 |
| | 2sinα | | 1013 | |
a w zadaniu jest R=4
10 gru 01:40
Bogdan:
| | 1 | |
4 = |
| (10 + b − c) ⇒ 8 = 10 + b − c ⇒ c − b = 2 |
| | 2 | |
Z tw. Pitagorasa: c
2 − b
2 = 100 ⇒ (c − b)(c + b) = 100 ⇒ 2*(c + b) = 100
c − b = 2
c + b = 50
2c = 52 ⇒ c = 26 i b = 24
10 gru 01:57
Basia: Masz rację Bogdanie. Pomyliłam wzory. Ale proszę znajdź błąd w moim pierwszym rozwiązaniu, bo
za diabła go nie widzę.
10 gru 02:03
Basia: No jasne "1" zjadłam, a potem już poszło
102+(y+4)2=(6+y)2
100 + y2+8y+16=36+12y+y2
−4y = −80
y=20
a=10
b=20+4=24
c=6+20=26
10 gru 02:07
Niepewny: Na okręgu o promieniu 4 opisano trójkąt prostokątny o jednej z przyprostokątnych długości
10.Oblicz długości pozostałych boków
r=4
a=10
c=a√2
c=20
b=a√3
b=10√3
9 mar 12:17