matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie wykładnicze
licealista:
√
(0.25)
5−(x/4)
=2
√
x+1
−4
Mój sposób rozwiązania −
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t34.0-12/12170570_916867291743949_1090198292_n.jpg?oh=cfc34535e590ccf23b9fe379b91a5829&oe=562BD6A8
Prawidłowa odpowiedź to x=24, nie rozumiem dlaczego x=0 nie jest rozwiązaniem równania. Proszę o pomoc.
22 paź 19:51
olekturbo:
Dziedzina. pierwiastek ≥ 0
22 paź 19:53
K:
Dziedzina ! liczba pod pierwiastkiem nie może być ujemna
22 paź 19:53