Funkcje logarytmiczne
1233: Wyznacz dziedzinę funkcji:
y=log|x2−1|−1
W odpowiedziach dziedzina to D=R\{−1;1}, wychodzi mi coś innego, także proszę o pomoc i
wyjaśnienia.
22 paź 19:28
cappy: nie możesz logarytmować zera ani liczb ujemnych
22 paź 19:38
1233: Robię tak i wychodzi mi źle.
22 paź 19:44
cappy: (−1)2−1=0
12−1=0
22 paź 19:47
52: |x2−1|>0 to jest twoja dziedzina
22 paź 19:48
1233: Nie, |x2−1|−1>0. Czy to źle?
22 paź 19:57
1233: Okay. A y=log oo podstawie 0.5 z 1/x2?
22 paź 19:57
1233: Tego jaką będzie dziedzina?
22 paź 20:02
cappy: chodzi o y=log0,5 1x2?
22 paź 20:04
olekturbo: 1/x2 > 0
x2 > 0
x ∊ R
22 paź 20:06
1233: Tak.
22 paź 20:07
1233: Zakładam, że 1=<x−2 <2 czy może jakoś inaczej?
22 paź 20:09
1233: Nieważne, już sama ma to wpadłam. W każdym razie dziękuję za pomoc.
22 paź 20:13