Wykaż,że
B: Wykaż,ze jezeli ab = cd to
c) a−cb−d = a+cb+d
d) a+ba−b = c+dc−d
22 paź 19:00
Janek191:
c) ( a − c)*( b + d) = (b − d)*(a + c)
a*b +a*d − c*b − c*d = b*a + b*c − d*a − d*c
więc
a*d − c*b = b*c − d*a
Korzystam z założenia, że a*d = b*c
b*c − c*b = b*c − b*c
0 = 0
22 paź 19:06
pigor: ..., M−u możesz też tak np.
ab =
cd = k = const. ⇒ a=bk i c=dk , wtedy
| | a+b | | c+d | | bk+b | | dk+d | |
d) |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ |
| | a−b | | c−d | | bk−b | | dk−d | |
| | b(k+1) | | d(k+1) | | k+1 | | k+1 | |
⇒ |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ L= P. .c.n.w...  |
| | b(k−1) | | d(k−1) | | k−1 | | k−1 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
analogicznie zrób sobie c)
22 paź 22:16