Równanie wykładnicze
Luki22: Rozwiąż równanie:
1) xlog3 3x = 3
Próbowałem to rozpisać w następujący sposób:
xlog3 3x = 3
log3 xlog3 3x = log3 9
log3 x * log3 3x = 2
Niestety nie wiem czy to jest poprawny sposób. Proszę o pomoc.
22 paź 18:53
Kacper:
xlog3(3x)=3, x>0 ∧ x≠1 (dla jedynki mamy oczywiście sprzeczność)
logarytmujesz stronami
logx xlog3(3x)=logx 3
itd.
22 paź 19:01
Eta:
Pewnie miało być : x
log33x=9 ( takie równanie widzę w zad.1.175 str.36
x>0 i x≠1
logarytmujemy logarytmem o podstawie 3
log
3x*log
3(3x)=log
39
log
3x(1+log
3x)−2=0
(log
3x)
2 +log
3x−2=0
| | 1 | |
(log3x+2)(log3x−1)=0 ⇒ x= 3−2= |
| lub x= 31=3 |
| | 9 | |
23 paź 00:11