matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pierwiastki
Mati:
obie liczby całe są pod pierwiastkiem
1
5
√
1
:
√
1
=
2
27
22 paź 18:26
GIGANT:
9
?
8
22 paź 18:31
Mati:
haa ale jak do tego dojść
22 paź 18:33
GIGANT:
Już pisze, liczbe mieszaną zamieniamy na zwykły ułamek:
2
32
√
:
√
=
3
27
Dzielenie ułamków to nic innego jak pomnożenie pierwszego ułamka przez odwrotność drugiego.
2
27
√
*
√
=
3
32
Teraz wystarczy pomnożyć licznik przez licznik, mianownik przez mianownik.
2*27
81
9
√
=
√
=
3*32
64
8
22 paź 18:46
GIGANT:
2
3
Zamiast
√
powinno być
√
, źle przepisałem z zeszytu
3
2
22 paź 18:47
Mati:
dzieki wielkie !
22 paź 19:36