estymacja wartosci sredniej dla populacji, przedziały ufności
izkaaa: W grupie losowo wybranych 625 pracowników w dużym koncernie produkującym samochody osobowe,
średnia liczba dni nieobecności w pracy w badanym roku wynosiła 18, natomiast odchylenie
standardowe 3. Przyjmując poziom ufności 0,90 oszacować średni poziom nieobecności pracowników
w całym przedsiębiorstwie. Moze mi to ktos z tym pomoc?
mam:
n=625
Xśr = 18
s=3
1−α = 0,9
α=0.1
P (X − z α/2 * s/pierw n < m < X + z α/2 * s/pierw n) = 1 − α
P(18 − z α/2 * 0,12 < m < 18 + z α/2 * 0,12) = 0,9
jak mam teraz odczytać z rozkładu normalnego to z α/2

? za alfa podstawiam 0,1? co dalej?