Proszę pomóżcie!!!
Desperat: Pomocy! NIe wiem jak się za to zabrać
tg4x=sin8x
ctgx−cosx=1−sinx2sinx
22 paź 18:15
PW:
Wskazówki do pierwszego:
1. Tangens to iloraz sinusa przez kosinus (tego samego kąta).
2. sin2α = 2sinαcosα
22 paź 18:27
Desperat: ale wciąż zostaje mi kąt poczwórny, jeśli tak można go nazwać
22 paź 18:39
PW: Ale sin4x jest po obu stronach, i można coś z tym zrobić. Napisałeś to sobie w ogóle?
22 paź 18:41
Desperat: tak, ahaaa, no rozumiem
22 paź 18:42
Desperat: dzięki, a co z drugim? jak zacząć? mogę zamienić 1−sinx na cos, i ctg też a potem mogę wszystko
przenieść na jedną stronę?
22 paź 18:43
PW: | | cosx | |
To samo co przed chwilą − ctgx jest z innej bajki, więc zamieniamy go na |
| |
| | sinx | |
22 paź 18:46
Desperat: no i wychodzi mi cosx−cos2xsinx*cosx=cosx2sinx
22 paź 18:58
PW: Nie wierzę. Masz trudności z dodawaniem ułamków?
A uparcie twierdzisz, że 1 − sinx = cosx, co oczywiście nie jest prawdą.
Warto podstawowe wzory mieć przed sobą zanim utrwalą się w pamięci.
22 paź 19:06
Mila:
sinx≠0⇔x≠kπ
| cosx | | 1−sinx | |
| −cosx= |
| /*(2sinx) |
| sin(x) | | 2 sinx | |
2cosx−2sinx*cosx=1−sinx
2cosx*(1−sinx)=1−sinx
2cosx*(1−sinx)−(1−sinx)=0
(1−sinx)*(2cosx−1)=0
1−sinx=0 lub 2cosx−1=0
to już proste
22 paź 19:08
desperat: ah... dobra teraz widzę moj błąd... faktyzcnie uparłem się na jedynkę tryg i przez to wszystko
robiłem źle

dzięki
22 paź 19:14