matematykaszkolna.pl
Dla jakiej długości promienia r okręgi o (0,4) i o (S,r) mają jeden punkt wspóln nadzieja na pomoc: Dla jakiej długości promienia r okręgi o (0,4) i o (S,r) mają jeden punkt wspólny bardzo proszę. naprawdę nie wiem o co w tym chodzi
22 paź 18:14
PW: Jest takie twierdzonko, które uzależnia liczbę punktów wspólnych dwóch okręgów w zależności od sumy (różnicy) promieni i odległości środków. Łatwo sama przypomnisz sobie jak to jest, gdy porysujesz różne wersje (okręgi rozłączne i jeden na zewnątrz drugiego) rozłączne (i jeden wewnątrz drugiego), styczne zewnętrznie, styczne wewnętrznie.
22 paź 19:13
PW: uzależnia (...) w zależności − polszczyzna nie udała się.emotka
22 paź 19:14
nadzieja na pomoc: okok ja to doskonale wiem. ale czy da się to zadanie rozwiązać w takim razie ? ja ogólnie ogarniam matmę ale tego polecenia nie rozumiem a tym bardziej nie wiem o co chodzi z tym r, przecież ono mogłoby mieć i 10 i 125145 cm, to nie ma znaczenia przecież... pomocy. muszę to rozwiązac na jutro, zrobiłem już 10 innych zadań to jest 2 w kolejności i najbardziej trudne.
22 paź 20:19
PW: Pierwszy okrąg jest niejasno określony − jest to okrąg o środku O i promieniu 4? (bo napisałeś zero, a nie O. Jeżeli tak jest, to należy uznać, że znamy punkty O i S (a więc ich odległość traktujemy jako znaną liczbę i rozwiązanie będzie od niej zależało), a dobieramy promień r. Musimy jednak rozważyć różne położenia O i S względem siebie (skoro nic nie mówią, to punkty te mogą się pokrywać, być "bliziutko siebie" albo "bardzo daleko". Trzeba to sformułować matematycznie.
22 paź 20:31
nadzieja na pomoc: Nie mam pojęcia czy tam jest O czy zero.. jest to dla mnie strasznie niezrozumiałe polecenie... zastanawiam się czy to się wgl da rozwiązać.. osobiście nie potrafię.
22 paź 21:49