Pomoc przy wykresie funkcji
Phantasmagoria: Witam. Potrzebuję pomocy w narysowaniu wykresu funkcji: f(x)=||5+x|+2|
22 paź 17:51
J:
1) y = x + 5
2) y = Ix+5I
3) y = Ix+5I + 2
4) y = IIx+5I + 2I
22 paź 17:57
Phantasmagoria: Podstawiając za x, np. −2, rozumiem że otrzymać powinienem 5. Robiłem tym sposobem, ale coś źle
mnie to wyszło. Można prosić, o bardziej szczegółowe rozwiązanie?
22 paź 18:00
===:
... a obraz ani słowa ?
22 paź 18:02
PW: Po pierwsze zauważ, że
f(x) = |x+5| + 2,
czyli czwarty krok podpowiedzi J sprowadza się do stwierdzenia:
− A, to już przecież mam.
22 paź 18:03
Phantasmagoria: O Boże, dobra kminię to :v Ciężko mi idzie z tymi funkcjami, dzięki wszystkim
22 paź 18:10