wczoraj bardzo mi ktoś pomógł i dzisiaj też o to serdecznie proszę
Dana jest funkcja f, opisana wzorem f(x)=5x−32+x
1)Wyznacz dziedzinę funkcji
2)Oblicz argument dla którego wartość funkcji wynosi −43
3)Oblicz wartość funkcji f, dla argumentu √2 i podaj tę wartość w postaci a+b√c gdzie a, b,
c są liczbami wymiernymi i c>0
4)dla jakiego argumentu funkcja f oraz g o wzorze g(x)=5xx−3 gdzie x różne od 3 przyjmuje
tą samą wartość?
a resztę to Ci Godzio napisze
| 4 | 5x−3 | |||
− | = | /*(2+x)
| ||
| 3 | 2+x |
| 8 | 4 | 4 | ||||
− | − | x = 5x−3 / +3 + | x
| |||
| 3 | 3 | 3 |
| 1 | 19 | ||
= | x /*3
| ||
| 3 | 3 |
| 1 | ||
x= | ||
| 19 |
| 5√2−3 | 2−√2 | 10√2−10−6+3√2 | ||||
f(√2) = | * | = | =
| |||
| 2+√2 | 2−√2 | 4−2 |
| 13√2−16 | |
=−8+6,5√2
| |
| 2 |
| 5x−3 | 5x | ||
= | |||
| 2+x | x−3 |
| 9 | ||
x= | ||
| 28 |