Bardzo proszę o szybką pomoc :)
Sigma: Proszę o pomoc

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez x−3, jeśli reszta z dzielenia
przez 2
2−5x−3 jest równa 5−x. Odpowiedź to 2
22 paź 17:36
Sigma: ...
22 paź 17:38
Sigma: Pomocy..............
22 paź 17:41
Cappy: Jesteś pewien że wszystko napisałeś dobrze?
22 paź 17:49
Benny: | | 1 | |
W(x)=Q(x)*2*(x−3)(x+ |
| )+R(x) |
| | 2 | |
W(3)=R(3)
R(3)=5−3=2
22 paź 17:50
Sigma: Cappy, tak wszystko napisałam dobrze
22 paź 17:51
Sigma: Benny, skąd x+1/2 ?
22 paź 17:52
Benny: Policz deltę i pierwiastki tego trójmianu, a wszystko się wyjaśni.
22 paź 17:55
Sigma: Chciałabym to zrozumieć, bo niedługo praca klasowa
22 paź 17:56
Sigma: Ok, dziękuję
22 paź 17:56