m
adam: co zrobic z tym ulamkiem? jak rozwiązać to równanie
x+1=x√2
22 paź 17:11
52: x na lewą stronę;
x przed nawias;
dzielę obustronnie przez to co mam w nawiasie;
mam x=....
usuwam niewymierność
22 paź 17:12
adam: nie ogarniam o.o mam wiecej podobnych przykładów, mógłbyś rozwiązać ten? żebym wiedział o co
chodzi
22 paź 17:13
adam: pierwiastkiem **
22 paź 17:13
52: x+1=x
√2
x−x
√2=−1
x(1−
√2)=−1
| | −1−√2 | | −√2−1 | |
x= |
| = |
| =1+√2 |
| | 1−2 | | −1 | |
22 paź 17:16
adam: usuwając niewymiernośc mnożę przez minus {2} czy pierwiastek dodatni
22 paź 17:23
Maryla27: przez (1 + √2)
22 paź 17:26
Maryla27: mianownik (1 − √2)(1 + √2) = 1 − 2
22 paź 17:27
adam: taki przykład, jak mam x √5 −3x=1−5x czy wynikiem będzie x=2− √5 prosze o sprawdzenie, wole
byc pewnym ze dobrze to robie
22 paź 17:45
adam: i czy usuwając niewymierność zawsze mnożymy mianownik przez liczbę która jest w mianowniku ale
z innym znakiem?
22 paź 17:47