Równanie logarytmiczne
Sand: Rozwiąż równanie:
log4{2log3[1+log2(1+3log2x)]}=12
22 paź 17:06
52: | | 1 | |
a weź zamień |
| na log4 41/2 |
| | 2 | |
22 paź 17:07
J:
ja bym szedł krok po kroku korzystając z definicji logarytmu
22 paź 17:09
Sand: chyba coś źle robię bo się to tylko bardziej gmatwa
22 paź 17:16
J:
... ⇔ { ............} = 41/2 = 2 ... i tak dalej .. ( najpierw podziel obie strony przez 2)
22 paź 17:18
Sand: czyli x=2?
22 paź 17:30
J:
tak
22 paź 17:31
Sand: o super, dziękuję. A mam takie pytanko czy w tym zadaniu log(logx)+log(logx2−1)=1 mogę
wymnożyć nawiasy i pozbyć się tego logarytmu przed nimi wcześniej?
22 paź 17:35
J:
nie... skorzystaj z: loga + logb = log(a*b) .. i wcześniej zrób założenia
22 paź 17:38
Sand: założenia to x≠0 i x≠1
tak ma być ?
logx3−logx=10?
22 paź 17:41
J:
złe założenia ... równanie dobre
Załozenia: x ≠ 0 i x > 0 i logx > 0 i logx2 −1 > 0
22 paź 17:46
Cappy: ok. ale co mam potem zrobić? bo mi wyszło x=50
22 paź 17:57
Sand: logx3x=10 ?
22 paź 18:00