arcctg(- √3)= mi wyszło 1/2
likop: arcctg(− √3)= mi wyszło 1/2
22 paź 16:10
J:
zbiorem wartości funkcji cyklometrycznych są kąty, a nie liczby
22 paź 16:16
likop: czyli pi/6
22 paź 16:18
pigor: ..., no właśnie, więc
arcctg(−
√3) = α ⇒ ctgα= −
√3 ⇔ ctg(π+α)=
√3 ⇒ ...
22 paź 16:21
J:
dla jakiego kąta tgx = −√3 ( w przedziale [−π/2;π/2] )
22 paź 16:22
likop: pi/6
22 paź 16:22
J:
oj .. pomyliłem z arctgx
22 paź 16:23
likop: czyli pi/6 dobrze/
22 paź 16:24
Dziadek Mróz:
Ja zawsze piszę w notacji angielskiej:
acot()
atan()
22 paź 16:31
J:
źle ...ctg(π/6) = √3
22 paź 16:31
likop: czyli odpowiedz jaka ma byc?
22 paź 16:35
J:
− √3 = − ctg30 = ctg(−30) , ale dla arcctgx zbiorem wartości jes [0,π]
korzystamy ze wzoru: ctg(180 +α) = ctgα , czyli: ctg(−30) = ctg[180 +(−30)] = ctg150
22 paź 16:51
52: Dziadek pisze jak w matlabie
22 paź 17:01